2024. április 29. - Péter

Ha nyár, akkor tévé

A közszolgálati televízió kulturális kínálatában a filmeknek kezdettől fogva kiemelkedő szerep jutott. Ma sincs ez másként. Csantavéry Júlia, aki filmelméleti és filmtörténeti publikációiról régóta ismert, s filmelméletet is tanít az ELTE-n, szerkesztőkén
2008. május 21. szerda 10:01 - Hírextra

- A filmfőszerkesztőség munkája azért is különleges, mert - az intézményben található többi szerkesztőséggel ellentétben - mi nem gyártunk műsorokat. Az a feladatunk, hogy vásároljunk. Sorozatokat, dokumentum- és egyéb filmeket, magyart és külföldit egyaránt. Így a munkánk gerincét nagyon kiterjedt piackutatás alkotja, amelynek keretében kapcsolatokat is építünk és követjük a filmipar alakulását. Elődeinknek köszönhetően, akik kitűnő munkát végeztek ezen a kerületen, remek az együttműködésünk az európai televíziós társaságok egyesületével, csakúgy mint a világ jelentős közszolgálati csatornáival, például a BBC-vel - avat be munkahelyének kiterjedt kapcsolatrendszerébe Csantavéry Júlia.

- Milyen módon történik a piackutatás? Fesztiválokra járnak?

- Azokra is, de vannak számunkra ennél fontosabb rendezvények, mint például a televíziós vásárok, ahol a filmforgalmazó cégek programjaikat kínálják. A nagy fesztiválokon, például Berlinben és a Cannesben, kapcsolódó rendezvényként tartanak tévéfilm vásárt. Minden év júniusában nemzetközi televíziós filmbörze van Budapesten. Ezeken kívül napi rendszerességgel figyeljük a különböző cégek bemutató anyagait, melyeket ideküldenek dvd-n és kazettákon.

- A sokféle kínálatból milyen szempontok szerint válogatnak?

- Az aktuális műsorstruktúra teremt számunkra lehetőséget, vagyis, hogy milyen szerepet kap a csatornán belül a film. Hogy milyen típusú műsorhelyünk van, milyen napon, milyen időpontban, azt a tévé vezetése dönti el. Mi ehhez igazodunk, mert más jellegű filmet kell adnunk, ha délelőtti időpontunk van, s mást akkor, ha esti. Mást akar nézni hétköznap délelőtt a kismama és a nyugdíjas, és mást esténként vagy hét végén a munka után kikapcsolódni vágyó. Általános elv, hogy a filmek tartalmukban kulturális és humánus értékeket érvényesítsenek. Különösen fontos szempont ez a sorozatok kiválasztásánál. A játékfilmeket is az határozza meg, hogy milyen játékfilmhelyünk van. A jelenlegi struktúrában az MTV1-n sok késő esti időponttal számolhatunk, ezért olyan filmeket keresünk, amelyek ebben a napszakban érdekesek lehetnek. Arra is törekszünk, hogy a különlegességük mellett több nemzet kultúrája is megjelenhessen. Főműsoridő-helyünk az MTV1-en csak szombaton van, ezért oda olyan közönségcsalogató mozidarabokat próbálunk keresni, amelyek alternatívát jelenthetnek a kereskedelmi adók műsorai mellett. Rangos vígjátékot vagy érzelmesebb történetet.

- Az MTV2-n is nagyon sok filmet láthatunk.

- Erre büszke vagyok! Az utóbbi két évben olyan struktúrát tudtunk kialakítani, amellyel egyre több filmszerető nézőt ültetünk a képernyő elé. Ennek köszönhetően megnőtt az adó nézettsége. Minden hétköznap este kilenckor kezdődik a vetítés. Ezt a néző tudja és számít rá. Ezt a műsorhelyet sikerült olyan filmekkel megtöltenünk, amelyek nem képviselnek különleges művészi értékeket, de olyan hétköznapi történetek, amelyek kellően izgalmasak, érdekesek. A vasárnap délutáni régi magyar filmek vetítését is nagyon szereti a közönség, hétvégeken pedig igazi művészfilm-kínálatot adhatunk: rendezői sorozatokat, s olyan alkotásokat, amelyek egy-egy ország filmművészetét mutatja be. Nagy sikere volt például a spanyol sorozatnak. Ezen a nyáron pedig kínai és távol-keleti nagy rendezők műveit kínáljuk - tudatta a filmfőszerkesztőség vezetője.

- Ez az az évszak, amelyben nem a filmeké a főszerep...

- A foci Európa-bajnokság és az olimpia mindkét csatornát uralja majd, és mi is igyekszünk olyan filmeket adni, amelyek támogatják ezt az érdeklődést. De gondolunk azokra a nézőkre is, akiket a sport nem tud lekötni. Nyáron is folytatódnak a szokásos sorozatok és a tévé archívumából is emelünk ki érdeklődésre számot tartót. Ilyen a Família Kft., amely már megy, s nyáron ismételni fogjuk a Kémerit és a Lindát. Nagyon sok külföldi film van, amelynek magyar változatát őrzi az MTV. Ha valamelyik csatorna vetíteni akarná magyar szinkronnal például a Dallas sorozatot, akkor azt tőlünk tudná megvenni. Ha veszünk külföldi filmet, annak a magyar szinkronját mi készíttetjük el, igyekezetünk szerint az elődöktől megszokott, kitűnő színvonalon. A saját gyártás visszaszorulásával kevesebb ugyan a lehetőségünk, de az MTV mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy a magyar filmművészet értékes alkotásai jelen legyenek a képernyőn.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását