2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fogyatékosságtörténeti kiállítás

A fogyatékosság, a fogyatékkal élőkhöz való viszony társadalomtörténetét és kultúrtörténetét bemutató vándorkiállítás nyílt pénteken a székesfehérvári központi autóbusz-pályaudvar várócsarnokában.
2008. március 7. péntek 17:01 - Hírextra

A tárlat huszonhét nagyméretű tabló segítségével mutatja be, miként változott az egyes történeti korokban a társadalomnak a fogyatékossághoz való viszonya.

Nyomon követhető a tablókon, hogy a középkortól - amikor először teremtették meg intézményesen is a fogyatékkal élők befogadását - miként jutott el a társadalom az emberi jogi szociális modellhez.

A kiálítást Sheryl Marie Wade fogyatékosjogi aktivista 30 perces, folyamatosan vetített filmje egészíti ki, amely a fogyatékkal élők emberek öntudatra ébresztését, felrázását kívánja segíteni.

A március 22-ig látható kiállítást Könczei György egyetemi tanár és Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg.

Könczei György hangsúlyozta: ha a társadalom többségben levő tagjai a fogyatékossággal élők ügye mellé állnak, sokkal emberibb lesz a világunk. Ugyanakkor a fogyatékkal élőknek is sokkal hatékonyabban kell kiállniuk saját ügyükért, mert a "fogyatékosügy dolgaiban ők a szakértők".
A lakosság mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal.

A jogaikról szóló 1998-ban született törvény ma is vállalható, modern jogszabály, de a jogalkalmazás még hagy kívánnivalót maga után. "Bár halad, de lassan" például a közintézmények, közterületek akadálymentesítése - mondta el az MTI érdeklődésére a professzor.

Székesfehérváron sokféle támogatást nyújt az önkormányzat a fogyatékossággal élőknek, s civil szervezeteiknek - tette hozzá a város polgármestere.

A településen elsők között alakult meg az Esélyek Háza, s megteremtették és segítik az integrált nevelést, oktatást, külön tagozatot hoztak létre az autizmussal élők tanítására, s támogatják a felnőttek képességfejlesztését szolgáló intézetet. Az önkormányzatnak valamennyi, a fogyatékkal élők ügyét felvállaló civil szervezettel együttműködési megállapodása is van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását