2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hirtling az ötödik x-be lépett

Hirtling István belépett az ötvenesek táborába. Családja, kollégái és barátai meglepetés-partin köszöntötték őt az Új Színházban, ahol négy bemutatója is volt az idén. Csak azt fájlalja, hogy a filmesek elfelejtették őt és korosztályát.
2008. május 21. szerda 10:04 - Hírextra

Nemrég mutatta be az Új Színház Feydeau-Hennequin Fogat fogért című darabját, amelynek férfi főszerepét Hirtling István játssza. Tíz éve ennek a színháznak a tagja, ahol idén is remek szerepekben láthattuk.

- A darabot Valló Péter rendezte. Vele korábban is dolgozott a Radnóti Színházban?
- Sokszor rendezett már engem. Az egyik legemlékezetesebb az Anna Karenina volt, ahol a főszereplőnő - Takács Kati játszotta, akivel most is egy társulatnál vagyunk - testvére voltam. Valló - aki még sosem rendezett Feydeau-t - meggyőzött minket arról, hogy csak úgy szabad játszani, ha kibontjuk a darab mélyén levő emberi tartalmakat és éles társadalomkritikát. A gatyaletolós színjátszás nem az ő műfaja! És ennek mi, színészek örültünk a legjobban. Persze nagyon feszes játéktempót diktált, nagyon észnél kell lenni az előadáson. Ráadásul a verbalitás a darab egyik erőssége - én például a kilencven oldalból hetvenet végigbeszélek. Ilyen típusú előadásnál nem mindegy, milyen a közönség reagálása. Már az első néhány percnél eldől, hogy jól veszik-e a darabot, és aznap este mire számíthatunk. Ha rossz a közönség, mindig eszembe jut Huszti Péter instrukciója, amit ilyen alkalmakra adott: akkor próbának kell tekinteni az előadást, és úgy végigjátszani!

- Idén jó évadja volt - négy bemutatóval, köztük olyan sikerrel, mint a Tisztújítás, amelyet Szinetár Miklós rendezett. Ezen kívül ötödik éve műsoron van a Szentivánéji álom Maszlobojscsikov rendezésében. Vendégként pedig a Merlinben lép fel.
- Ott az Asszony feketében című kétszereplős angol darabban, amelyet Magács László rendezett. Érdekessége, hogy Mihályfi Balázzsal ketten kilenc szerepet játszunk, úgyhogy igencsak nagy próbatétel, de nagyon élvezzük. Játszom még a Keleti pályaudvarban és a Még egyszer hátulról című előadásban is, így nem csoda, hogy alig várom a nyarat, amikor végre a családommal lehetek. Kisfiam, Marci négyéves, Rozika pedig kettő. Imád villamosozni és buszozni, napközben igyekszem minden szabad pillanatomat vele tölteni - vallja be a színész.

- Filmezni nem fog?
- A film elmaradozik az életemből, noha régebben sokat forgattam. Pedig készülnek új filmek, de egy egészen más korosztállyal, mint a miénk.
- Idén töltötte be az ötvenedik évét. Hogyan ünnepelte?
- A feleségem titokban partit szervezett az Új Színház Stúdiójában, amiről előre nem tudhattam. Bevonta a titkolózásba Márta István igazgatót, aki egy próba után itt tartott engem külön "megbeszélésre". Csak később derült ki, hogy azalatt gyűltek össze a barátaim az ünneplésre. Százharmincan jöttek össze - és még nem is volt itt mindenki! Funtek Frigyes, Párizsban élő barátom például, aki csak négy nappal fiatalabb nálam, kicsit később érkezett, és akkor az ő születésnapját is megünnepeltük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását