2024. március 29. - Auguszta

Vezető halálokká váltak a krónikus betegségek

A nyugati életmóddal azonosított krónikus kórképek, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyi érkatasztrófa (stroke) váltak világszerte a vezető halálokká - hangsúlyozza az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO a kedden nyilvánossá
2008. május 20. kedd 16:17 - Hírextra

A WHO éves jelentése a nemzetközi szervezet 193 tagországától kapott információ alapján készül. A dokumentum rögzíti a gyermekkori halandóság és felnőtt mortalitás adatait, a kórképek gyakoriságát, valamint az olyan káros szokások elterjedtségét, mint a dohányzás vagy az alkoholizálás.

A jelentés szerint korábban a fertőző betegségeket, mindenekelőtt a tuberkulózist, az AIDS-t és a maláriát tartották a leggyilkosabb kóroknak. Mostanra azonban váltás történt a vezető halálokok között a nem fertőző kórképek "javára" és ez a tendencia előreláthatóan 2030-ig folytatódik.

"Egyre több és több országban a nem fertőző betegségek kerülnek az élre a vezető halálokok között" - mutatott rá Ties Boerma, a WHO egészségügyi statisztikai és információs osztálya vezetője.

"Ahogy a következő 25 évben a közepes jövedelmű és szegény országokban nő az átlagéletkor, szignifikánsan emelkedik majd a nem fertőző betegségek okozta mortalitás" - emeli ki a jelentés.
A dokumentum szerint 2030-ra a rosszindulatú daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a közlekedési balesetek részesedése az összhalálozásban eléri a 30 százalékot.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén aggodalmát fejezte ki a krónikus nem fertőző betegségek okozta növekvő halálozás miatt.

"Világszerte növekszik diabétesz és az asztma gyakorisága. Még a szegény országokban is, különösen a városi lakosság körében sokkolóan emelkedik az elhízott emberek száma. A folyamat gyakran már gyermekkorban elkezdődik" - hangsúlyozta Margaret Chan.

A WHO szerint a dohányzás okolható a legnagyobb mértékben az úgynevezett megelőzhető halálozásért. A nemzetközi szervezet szerint ugyanis a nikotin megöli a dohányosok harmadát-felét. A dohányzás elősegíti az iszkémiás szívbetegségek, a stroke, valamint a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) kialakulását, amelyben 2004-ben 5,4 millióan szenvedtek.

A jelentés szerint a 2030-ra prognosztizált 8,3 millió nikotin okozta halálozás 80 százaléka a fejlődő országokban következik be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását