2023. február 5. - Ágota, Ingrid

Gyakoribb a szélütés

A szélütés (stroke) leggyakrabban tavasszal fordul elő minden korosztályban, függetlenül a kockázati tényezőktől is - mutatták ki japán kutatók.
2008. március 9. vasárnap 15:12 - Hírextra

A kutatók japán pácienseket vizsgáltak, akik 1988 és 2001 között szenvedtek el szélütést. Mint felhívták rá a figyelmet a Stroke szakfolyóiratban, tavasszal a szélütés (gutaütés) kockázata durván 25 százalékkal magasabb.

Ám azt nem tudják a szakemberek, hogy a szélütés évszakonkénti előfordulási váltakozása milyen okokra vezethető vissza, ezért ez még további kutatásokra vár.

Az egyik feltételezés szerint a magas vérnyomás is hasonlóan évszakfüggő. Ezért például elképzelhető, hogyha a vérnyomás folyamatosan emelkedik a téli hónapokban, akkor ez magyarázhatja a szélütések számának tavaszi megemelkedését.

Ugyanígy a vérrögökről is ismert, hogy a hidegebb hónapokban könnyebben alakulnak ki. A kutatók továbbá arra is gyanakszanak, hogy az influenza is szerepet játszhat a stroke előfordulásának tavaszi gyakoribbá válásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását