2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Stroke: három perc múlva már súlyos agyi károsodás

Az agyi érkatasztrófákat követően már három perc után súlyos agykárosodás léphet fel - állítják kanadai kutatók megkérdőjelezve azt az orvosi hagyományt, amely szerint a stroke-os betegek kezelését három órán belül kell megkezdeni.
2008. február 15. péntek 14:12 - Hírextra
"A csoport vizsgálatai megerősítették, hogy a fejlett országok egyik leghalálosabb betegsége ellen is legjobb gyógymód a megelőzés" - magyarázza Tim Murphy, a Brit-kolumbiai Egyetem agysebésze.
"Az emberek többsége azt hiszi, hogyha +nem lesz nagy baj, ha egy szélütést követően három órán belül kórházba kerülök+" - fűzi hozzá - "ez persze lehetséges, de a strukturális változások gyorsan kialakulhatnak, ezért inkább tanácsos a rizikófaktorokat mérlegelni, és elgondolkodni az életmód megváltoztatásán".

Az agyi érkatasztrófák 80 százalékban okoznak vérellátási zavarokat vagy legalábbis drasztikus vérellátási zavart.

A Neuroscience című folyóiratban megjelentetett tanulmányukban a kanadai kutatóorvosok megállapítják, hogy a jelentős károsodások - amelyek sokszor visszafordíthatatlanok - azonnal a stroke után kialakulnak. A tudósok kísérleti egerek agyának vérellátását akadályozták, majd különféle képalkotó eszközökkel vizsgálták a vérellátási zavar hatását. Elsőként az ischaemiás depolarizációnak (vérhiányos elektromos kisülés) nevezett jelenség tapasztalható, amely villámgyorsan tönkreteszi az idegsejtek közötti kapcsolatokat.

Emiatt aztán a betegek semmiképpen sem kaphatnak "idejekorán" kezelést. A véráramlás minél gyorsabb helyreállításával az agyi funkciók többsége visszatér, de a kutatók megállapítása szerint az idegsejtkapcsolatok mintegy hat százaléka még így is végképpen megsemmisül.

A dohányzás, a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya, az alkoholizmus, cukorbetegség, stressz és a magas koleszterinszint növelik az agyi érkatasztrófa veszélyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását