2024. április 19. - Emma

Erős fizikum - frissebb agy

Azok a középkorú és idősebb felnőtteknek, akik fizikailag frissek maradnak, kevésbé esélyesek az agyi érkatasztrófákra (stroke), mint kevésbé fitt kortársaik- közlik a kutatók a Neurology című szakfolyóiratban.
2007. december 12. szerda 07:33 - Hírextra

Egy 13 ezer férfi és nő adatait összesítő brit tanulmány megállapítja, hogy azok, akik a felmérés kezdetén jó fizikai állapotban voltak - legfeljebb lépcsőzésnél és cipekedésnél jeleztek kisebb gondokat - kisebb eséllyel szenvedtek el agyi érkatasztrófát a követéses vizsgálat hét éve során. Az eredmény azt sugallja, hogy a látszólag egészséges emberek fizikai állapotának mérése utalhat a stroke-kockázat mértékére - közlik a kutatók a Neurology című szakfolyóiratban.

A vizsgálatban 13615, 40-79 éves felnőtt vett részt. Mindannyian rutin orvosi vizsgálaton estek át, kérdőívet töltöttek ki életmódjukról és szokásaikról. Utóbbiak között voltak a fizikai állapotra vonatkozó kérdések is: például hogyan bírják a lépcsőzést, a nagybevásárlás utáni cipekedést, emelést, hajolgatást.

A rossz fizikai állapot még akkor is jelentős kockázati tényezője maradt az agyi katasztrófának, ha a már igazolt kockázati okokat - mint a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség és az elhízás - is figyelembe vették.

"Lehetséges, hogy a jobb fizikai állapot egyúttal egészségesebb életmódot takar, amely egyúttal véd az agyi katasztrófától is" - tette hozzá a brit hírügynökség kérdésére Phyo K. Myint, a University of Cambridge kutató munkatársa.

Egy korábbi vizsgálatában Myint úgy találta, hogy a nem dohányzó, rendszeres mozgást végző, szolíd mennyiségű alkoholt fogyasztó emberek fizikai állapota a legjobb.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását