2024. május 2. - Zsigmond

Férfiakat is vernek

Élete során minden tíz férfiból kettő-három szenvedő alanya családon belüil erőszaknak - állítják amerikai kutatók egy frissen közzétett tanulmányban.
2008. május 20. kedd 18:50 - Hírextra
A férfiak körében sem ritka, hogy partnerük fizikailag vagy lelkileg bántalmazza őket, de erről kevesebbet hallani - nyilatkozta az American Journal of Preventive Medicine című szaklap júniusi számában publikált dolgozat egyik szerzője. "Szeretnénk nekik üzenni, hogy nincsenek egyedül, és van számukra elérhető segítség" - mondta Robert J. Reid, egy seattle-i egészségügyi központ munkatársa.

Reid és kollégái korábban a nők ellen irányuló otthoni erőszakkal kapcsolatban is folytattak kutatásokat.

A jelen tanulmányhoz 420 férfit faggattak ki a kényes témáról. Megkérdezték őket, hogy érte-e őket olyan fizikai vagy nem-fizikai erőszak partnerük részéről, ami miatt komolyan veszélyben érezték a biztonságukat.

A 18-54 éves férfiak 14,2 százaléka állította, hogy az utóbbi öt évben bántalmazta őt a partnere, és 6,1 százalék mondta, hogy ez az előző évben fordult elő vele.

Az 55 éves és annál idősebb korosztályból jóval kevesebb, 5,3 százalék mondta, hogy az elmúlt öt évben bántalmazták otthon, 2,4 százalékuk ezt az utóbbi 12 hónapban élte át.

Az 55 évesnél fiatalabbak 30,5 százaléka, az 55 évesnél idősebbek 26,5 százaléka válaszolta, hogy valamikor volt már része otthoni bántalmazásban. A bántalmazások fele fizikai erőszak volt.

A szerzők adatai szerint azonban a férfiak fizikai bántalmazása korántsem volt olyan súlyos, mint amit korábbi kutatásaik során, a nők ellen irányuló otthoni erőszak vizsgálata kapcsán tapasztaltak.

A férfiak 20-40 százaléka vélte súlyosnak a bántalmazását, míg a nők 61 százaléka ítélte annak.

Az otthoni erőszak miatt a férfiak általában nem szakítottak partnerükkel. A nem-fizikai bántalmazást akár évekig is tűrték. A fizikai erőszak azonban a vizsgált esetekben rendszerint kevesebb mint egy évig tartott.

Az erőszak hatásáról azt szűrték le a kutatók, hogy a bántalmazottaknak több testi és lelki egészségügyi problémájuk volt, mint azoknak, akik nem éltek át ilyesmit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását