2024. március 29. - Auguszta

Dobozolástól a tolmácsolásig - körülnéztünk a diákmunkapiacon

Itt a nyár, újra szezonja lesz a diákmunkáknak. A lehetőségek tárháza pedig nagy, ma már mindenki találhat magának megfelelő tevékenységet. Rakodástól a borítékhajtogatáson át egészen a honlapkészítésig szinte bármit lehet vállalni. Na de meg is éri? Lehe
2008. május 20. kedd 09:57 - Constantinovits Milán
De jure…

A diákmunkák szélesedő spektruma számos csábító ajánlattal kecsegteti a fejüket nyári pénzkeresésre adó nebulókat. Fontos tudni azonban, hogy még a legjobb kereseti lehetőséget ígérő állásnál is figyelembe kell venni a törvényi előírásokat. A Mt. 129/A § (6) bekezdése szerint ugyanis minden 16. életévüket betöltött diák létesíthet munkaviszonyt, ám nagykorúságuk eléréséig fiatal munkavállalóknak minősülnek, így csak szigorúan szabályozott törvényi feltételek mellett dolgozhatnak. Így nem foglalkoztathatják őket napi nyolc, és heti negyven óránál többet, nem vállalhatnak éjszakai vagy ügyeleti jellegű munkát, és minden négy és fél ledolgozott óra után félórányi szünet jár nekik. Továbbá tizenkét órának kell eltelnie minden munkavégzés és –kezdés között.

...de facto

Idáig az elmélet. A gyakorlat azonban – ahogy azt az általunk megkérdezett fiatalok is elmesélték – néha egészen mást mutat. Lapunknak beszélt Gábor, aki 18 éves kora ellenére már igencsak tapasztalt a diákmunkák piacán. Ezek a tapasztalatok azonban nem egyöntetűen pozitívak, sőt. „2006-ban, 16 éves fejjel kezdtem el melózni egy kevésbé ismert diákszövetkezet révén. Ők 1000 Forintot kértek belépésként, ami korrekt ár. Szórólapozásra jelentkeztem, 500 Ft-os órabérért, ami két éve nagyon jónak számított. Szerződés szerint a lehetséges minimumot, két hetet ledolgoztam, de mégsem akartak a megállapodás szerinti időben fizetni. Én is hülye voltam, mert a szerződés erre nem tért ki. Egy hónappal később, két részletben(!) fizettek, ráadásul 2000 Forinttal kevesebbet, mert egy nappal kevesebbet számláztak ki, ami eleve nonszensz! Hiába próbáltam reklamálni, mindenhonnan elutasítottak, pert pedig nem akartam a nyakamba venni. Azóta nagyon figyelek…”

Hasonlóban volt része Juditnak is, aki egy lovardában vállalt diákmunkát. Szerződése ellenére naponta 16 órát dolgozott, gyakran embertelen körülmények között (nem volt elég pihenőidő, és folyamatosan túlórázni is kellett). Járandóságát időben megkapta, de állítása szerint egy életre elment a kedve a hasonló munkáktól. Később kiderült, hogy munkáltatója nem volt cégbíróságon bejegyzett munkaszövetkezet, így szerződése ellenére feketemunkának minősült az ott eltöltött egy hónap.

Kell a papír!

Mind Gábor, mind Judit kellemetlen élményei természetesen elkerülhetőek lettek volna, ha szabályos szerződést kötnek az arra valóban jogosult munkáltatóval. Fontos tudni ugyanis, hogy a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkavállaló és a munkáltató adatai mellett az adószámot, a munkáltatói jogok gyakorlóját (ki felel közvetlenül az alkalmazottért), a munkakezdés napját, a pontos munkakört, és a személyi alapbért is. Lényeges tudni, hogy az esetleges egyéb juttatásokat (étkezési hozzájárulás, utazási költségtérítés) nem kötelező a munkáltatónak a szerződésben rögzítenie! Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a havi 62 500 forintot el nem érő bérekből mindössze 1 százalék kerül levonásra. Ha pedig ennél magasabb a bér, akkor a két összeg közötti különbség 18 százaléka az adó. Ehhez azonban a munkát be kell jelentenie a munkáltatónak.

Italkóstolás és flashkészítés – munkakörök, fizetések

Hatalmas összegeket azért tisztes feltételek mellett sem lehet keresni, ahogy a Multi Job diákmunka-szövetkezettől megtudjuk, havonta 20 és 120 ezer között lehet hazavinni. Az átlagbérek 5-600 Forint között mozognak, de nem elérhetetlen az 1000 Forint/óra feletti kereseti lehetőség sem. Ilyen órabér telefonos (akár idegen nyelvű) értékesítésnél, tolmácsolásnál vagy egyes ügyfélszolgálati, recepciós munkaköröknél lehetséges. Könnyű irodai munkákért, adatrögzítésért, csomagolásért, újságárusításért, esetleg italkóstoltatásért szerényebben fizetnek, de érdemes figyelembe venni a kiegészítő szolgáltatásokat is. Az Universitas munkaszövetkezet ingyenes baleset- és felelősségbiztosítást kínál, a Student a leggyorsabb fizetéssel (minden hónap 7-én) kecsegtet, míg a Pannon-Work segítséget nyújt az azonnali bankszámlanyitáshoz. Fix havi fizetést (83.000) ajánl például a mogyoródi Aquapark, ám ők úszómesteri képesítéshez kötik a munkavállalást.

Javadalmazás szempontjából a School-Túra határozza meg a legmagasabb kereshető órabért. Bizonyos host és hostess munkákért akár 2500 Forintot is adnak, de emellett a szerényebben fizető telemarketinges és kisegítő irodai munkák közvetítésével is foglalkoznak. A legkevesebbet általában a gyorséttermekben lehet megkeresni, bár sokak szerint legalább a munkakörülmények javultak az elmúlt évekhez képest. Eme utóbbi munkakörről így vall egy hosszabb ideig benne dolgozó egyetemista fiú: „Szerintem (relatíve) nem olyan nagyon rossz dolog a Mekiben dolgozni. Sokkal jobb ezt csinálni, mint egy ügynöki munkát. Tény, hogy a főnök dirigálását el kell viselni. Ha ez nem tetszik, akkor lehet menni ügynöknek, ott senki nem ugat neked. A fizetés az elején valóban nem sok (finoman fogalmazva). De ha fél évet kibírsz, akkor már rosszul nem járhatsz, mert az utazást is finanszírozni fogják. Irányítani meg úgyis csak akkor fogsz, ha már nagyjából értesz mindenhez. Krumplit sütni, zsemlézni meg dresszingelni valóban nem rossz dolog. A grillezés már egy kicsivel kellemetlenebb, de egy hét alatt abba is bele lehet jönni. Kasszázni viszont nem egy leányálom, mert ha csak 100 Ft hiányzik, már ki kell fizetni.”

A fizetési opciók ellenére azonban nincsenek kifejezetten slágermunkák, általában az időbeosztás és a hozzáértés dönt egy-egy munkakör kiválasztásában, ahogy ezt a MŰISZ részéről Másody Szabolcs elmesélte. Ők 18 ezer taggal rendelkeznek, ezzel az egyik legnagyobb szövetkezetet működtetik. Elmondása szerint nem csak a munkák kiválasztása hektikus, hanem a vállalt munkaidő tekintetében is nagy különbségek vannak. Akadnak egy-két hetet dolgozó diákok, míg mások egész évben vállalnak valamilyen munkát.

Főleg az utóbbi években, az általános nyelvtudás javulásával, és a számítógépes ismeretek egyre szélesebb elterjedésével jelentek meg olyan munkák, mint a tolmácsolás, a programozás, vagy éppen a szakszövegek fordítása. Ezek főleg egyetemistáknak ajánlott munkakörök, egyrészt a kötetlen munkaidő, másrészt a szükséges tudás miatt is. A fizetés sem rossz ebben a szektorban, sőt, a diákmunkák közül a legmagasabbak közé számítanak. Nem is mindig órabérért, hanem egy-egy elvégzett projektért (meghatározott szöveg lefordítása, programozás elvégzése) fizetnek. Természetesen itt is van differencia, egy html-programozót olcsóbban alkalmaznak, mint mondjuk egy Java-nyelvben, vagy flashkészítésben gyakorlott hallgatót.

Munka, de minek?

A diákmunka a megkereshető zsebpénz mellett munkatapasztalatnak sem utolsó. Sok helyen végzős hallgatókat keresnek, akik utána főállásban is el tudnak helyezkedni az adott cégnél. Ahogy Varju Szilvia az EU Jobs Kft. értékesítője elmesélte: „Én magam már a gimnáziumi évek alatt is dolgoztam különböző diákszövetkezeteknél, így sokféle területet kipróbálhattam: adminisztráció, asszisztencia, ügyfélszolgálat, kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom. Az utóbbi években a humánerőforrás területén találtam meg mindazt, ami hosszú távon kihívást és ezzel együtt motivációt jelent számomra. A korábban elsajátított ismereteimet így a mai napig hasznosíthatom. Ezért is örülök annak, hogy egyre több cégnél ajánlanak fel időszakos pozíciókat végzős hallgatók számára, mintegy bizonyítási lehetőségként.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását