2024. április 19. - Emma

Pángalaktikus tárgyalásba kezdenek a szocik

Az MSZP-frakció a közjogi méltóságok, valamint a magyar társadalmi és gazdasági élet legfontosabb szervezetei vezetőinek meghívását kezdeményezi a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésre - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn
2009. január 19. hétfő 12:23 - Hírextra
A gazdasági világválság sikeres megoldásához a parlamenti politikán túlmutató együttműködésre van szükség - indokolta kezdeményezését közleményében.

Mint írja, a mélyülő gazdasági világválság következményeivel való szembenézés, a magyar munkahelyek és a magyar gazdaság védelme, a gazdasági növekedést is megalapozó strukturális változások a nemzet előtt álló legnagyobb kihívást jelentik, ezért van szükség széles együttműködésre.

Lendvai Ildikó közölte, a szocialista frakció fontosnak tartja, hogy az ülésen részt vegyenek a közjogi méltóságok, Sólyom László köztársasági elnök mellett, aki minden parlamenti ülés hivatalos meghívottja, Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is.

A közjogi méltóságok közül ketten, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eleve az Országgyűlés tagjai, így őket nem kell külön meghívni.

A kormánypárti frakció azt is javasolja, hogy a téma közéleti és társadalmi jelentősége miatt kapjon hivatalos meghívást Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, az európai parlamenti képviselőcsoportok vezetői, Kovács László, az Európai Bizottság Adó- és Vámügyi Biztosa, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Lendvai Ildikó azt is javasolja, hogy hívják meg az önkormányzati szövetségek vezetőit, a Gazdasági és Szociális Tanács tagjait, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldalának képviselőit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását javasolta január 29-re. A politikus kezdeményezését azzal indokolta, hogy a kormány az Országgyűlés nyilvánossága előtt akarja elmondani, a folyamatosan romló gazdasági kilátások fényében hogyan értékeli a gazdasági helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását