2024. április 26. - Ervin

Szili nem is sírta el magát

Az Index hírportálján 2008. május 19-én, hétfőn 11.15 órakor "Szili Katalin elsírta magát a házbizottság előtt" címmel írást közöl, melyben az újságíró valótlan állításokat közöl.
2008. május 19. hétfő 16:59 - Hírextra
1. Az írás szerzője már a cikk címében valótlant állít, melyet később többször is ismétel: "Szili Katalin sírva kérlelte a házbizottság tagjait, hogy ne támogassák az ellenzéki képviselők Kínát elítélő határozatát." Az Országgyűlés elnöke minden érzelemtől mentesen kérte a frakciók képviselőit annak megfontolására, hogy a határozati javaslat napirendre kerüljön 2008. május 19-én.

2. Az újságíró valótlant állít, amikor azt írja: "( ) Az ok: a házelnök hamarosan Kínába utazik.( ) egy ilyen országgyűlési határozattal lehetetlen helyzetbe kerülne." A Házelnök nem diplomáciai utazásának esetleges meghiúsulása miatt kérte a határozati javaslat napirendre tűzésének megfontolását, hiszen házelnöki funkciójában személyes érdekek nem motiválják.

3. Az Index cikkírója valótlant állít, amikor azt írja: ( ) Szili Katalin kikapcsoltatta a jegyzőkönyvvezetésre szolgáló magnót, valamint a képviselők telefonjait ( ) Szili Katalin nem kérte a képviselőket mobiltelefonjaik kikapcsolására. Az Országgyűlés elnöke 2008 júniusában Kínába utazik, hogy lezárja a Magyar Kulturális Évadot, illetve kétoldalú tárgyalásokat folytasson partnerével. Az elmúlt években szisztematikus munka folyt - számtalan intézmény és elismert személyiség közreműködésével - a két ország és nemzetei sokoldalú kapcsolatainak elmélyítésére. Egy hazánk népszerűsítését szolgáló egész éves program lezárásához időzíteni egy olyan nyilatkozatot, amely szándékától eltérő értelmezést is kaphat, a diplomáciában nem szokás.

A közelmúltban súlyos természeti katasztrófa követelt Kínában sok százezer áldozatot - amely a nyilatkozat mostani időzítését szintén megkérdőjelezi. Az Indexben megjelent cikk valótlan állításaival méltatlan a magyar újságírás hagyományihoz: dehonesztáló megjegyzéseivel nemcsak a Házelnököt támadja, de szándékosan lejáratja a magyar parlamentarizmus egyik fontos egyeztető, döntés-előkészítő intézményét is. Az ilyen felelőtlen újságírói magatartás elfogadhatatlan.

Mindezek alapján helyreigazítást kért az Országgyűlés Sajtószolgálata az alábbi szöveggel: Az Index valótlanul állította, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke sírva kérte a házbizottság tagjait, hogy ne támogassák az ellenzéki képviselők Kínát elítélő határozatát, mert emiatt kínai útja során lehetetlen helyzetbe kerülne. Az erről szóló egyeztetésen kikapcsoltatta a képviselők telefonjait.

Ezzel szemben az igazság az, hogy Szili Katalin a házbizottság ülésén minden érzelemtől mentesen arra kérte a képviselőket, hogy fontolják meg a határozati javaslat napirendre tűzését 2008. május 19-én. Az informális egyeztetésen a képviselők mobiltelefonjait nem kérte kikapcsolni.

Budapest, 2008. május 19.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását