2024. május 3. - Tímea, Irma

Itt a Fidesz programja!

A Fidesz európai választási programja a kormány "történelmi bűnének" rója fel, hogy Magyarország az elmúlt öt évben nem tudott élni az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel; a szerdán bemutatott anyag szerint az új tagállamok közül utolsóként vezethetjük be az eurót.
2009. május 13. szerda 14:20 - HírExtra
A Fidesz programját egy konferencián mutatták be szerdán délután Budapesten.

Az Igen, Magyarország többre képes című, 280 oldalas dokumentum Martonyi János volt külügyminiszter előszavával kezdődik, majd a programban értékelik Magyarország helyzetét az Európai Unióban és részletesen foglalkoznak az uniós szakpolitikákkal. Az anyag bemutatását négy hónapos programalkotó konferenciasorozat előzte meg. Martonyi János előszavában arról ír, hogy már soha nem térnek vissza azok a hatalmas lehetőségek, amelyekkel a Magyarországgal egy időben csatlakozó országok valamennyien éltek, és amelyeket a magyar kormány az elmúlt öt évben elszalasztott. Az elmúlt évek rossz kormányzati politikája legalább tíz évvel vet minket vissza a fejlett európai országokhoz történő felzárkózásban - véli az Orbán-kormány volt külügyminisztere.



Martonyi János szerint mindez azonban korántsem jelenti, hogy a "történetnek vége lenne", hiszen ugyan az elmúlt öt évben sokat vesztettünk, de előttünk áll a következő öt év és az azt követő évtizedek. Mint írja, kormányzati pozíció híján a Fidesz egyelőre az Európai Parlamentben az Európai Néppárt frakciójában léphet fel a magyar érdekek védelmében, ugyanakkor a Fidesz listájára leadott szavazatok "száma és aránya vitathatatlanul befolyásolni fogja azt is, hogy sor kerül-e a magyar érdekeknek kormányzati szinten történő képviseletére is." Szerinte a válságból kivezető út hosszú lesz, de a lelki és szellemi megújulás azonnal megindul, ha az országot jelenleg vezető "felelőtlen és gátlástalan hatalmi csoportot" eltávolítják.

Úgy véli, hogy ebbe az irányba tett fontos lépés, ha az emberek az EP-választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatják. Martonyi János előszava után a program rögzíti azt a sokat hangoztatott fideszes kijelentést, miszerint Magyarország 2002 óta éllovasból sereghajtóvá vált Európában. Magyarországnak sohasem volt olyan rossz a megítélése az unióban, mint most - szögezik le a programban, amely szerint egy "szavahihetetlen, különjátszmákat folytató, legitimációs válsággal küzdő kormányzatként" tekintenek Magyarország mai vezetésére az unióban.



A Fidesz szerint a belépés óta eltelt öt év "szomorú mérlege" az, hogy nem tudtunk élni a lehetőségekkel és nem hallattuk a hangunkat, amikor kellett volna. "Uniós belépőnk tehát, amely hosszú időre meghatározza helyünket Európa térképén, siralmasra sikeredett, s ez a jelenlegi koalíciós kormány súlyos történelmi felelőssége, bűne" - írják. A program kudarcnak tartja 2004–2006-os időszakra szóló nemzeti fejlesztési tervet, és úgy véli, hogy az uniós fejlesztési források a jelenlegi intézményi struktúra mellett a "pénzszivattyú szerepét" töltik be, "a források a szocialista–szabaddemokrata klientúra zsebébe vándorolnak".

A jelenlegi fejlesztési tervről pedig azt írják, hogy gigantikus projekteket vizionál, ezek pedig kísértetiesen emlékeztetnek az egykori szocialista nagyipari beruházásokra, holott "cementszagú Magyarország-építés" helyett a "szürkeállomány és a kis- és középvállalkozások Magyarországára" lenne szükség. Szerintük az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a források 30 százalékát kellene a mikro-, kis- es középvállalkozások támogatására fordítani.



Az euróról a Fidesz programja leszögezi: mára szinte bizonyos, hogy az új tagállamok közül utolsóként vezethetjük csak be a közös pénzt, s ennek igen szerteágazó következményei lesznek a magyar társadalomra és a gazdaságra. Mint írják, a költségvetés állapotától függ, hogy egy kormányváltás után mikor érdemes bejelenteni a céldátumot. Szerintük egy bejelentett és ismét elvétett céldátum igen negatívan hatna a várakozásokra és a piacokra, így ellenzéki pozícióból jelenleg nem lehet felelősségteljesen céldátumot megjelölni.

Adóügyben a Fidesz azt javasolja, hogy az adózás a jövőben is maradjon nemzeti hatáskörben, és Magyarország éljen az unióban lehetséges adózási kivételekkel, így alkalmazzon csökkentett áfát az élelmiszereknél és a helyi szolgáltatásoknál. Az ellenzéki párt emellett a közösségi adóparadicsomok megszüntetését, egységes európai bankfelügyeleti rendszert és az offshore tevékenység erős kontroll alá helyezését szorgalmazza. A Fidesz javasolja a szabad szolgáltatás- és munkaerőáramlás megteremtését az unióban, ugyanakkor szerintük meg kell hosszabbítani a külföldiek földvásárlásának korlátozását.

A Fidesz szociális területen a foglalkoztatás bővítését tartja legfontosabb eszköznek, mert - mint írják - egyes számítások szerint a válság következtében a magyar társadalomnak kétharmada kerülhet a létminimum közelébe vagy az alá, így csaknem 6 millió szegénységben élő emberrel "szégyenszemre mi leszünk Európa harmadik világa." A romák helyzetéről azt írják, "robbanásveszélyes helyzet" alakult ki Magyarországon, és a jelenlegi hatalom, mivel képtelen kezelni a helyzetet, ideológiai síkra igyekszik terelni az ügyet, s ezáltal etnikai feszültséget gerjeszt. Szerintük a roma integráció kulcsa Európában és itthon is a munkához jutás és az oktatás.

A szomszédos országokban élő magyarok könnyebb beutazása érdekében a Vajdaság és Kárpátalja esetében lehetőségnek tartják az egyéni kérelemre megadott honosítást, vagyis a kettős állampolgárságot, ugyanakkor fontosnak nevezik, hogy emellett kiépüljön egy ösztönző rendszer, amely elősegíti a határon túli magyarok szülőföldön maradását. Hangsúlyozzák, hogy a letelepedés nélküli állampolgárság megadásának - egyéni kérelem alapján - a szocialista propaganda állításaival szemben nincs sem nemzetközi jogi, sem uniós akadálya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását