2024. április 25. - Márk

Hiller és Fodor egyeztetett

A környezeti nevelés fejlesztéséről és a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségéről is tanácskozott Hiller István oktatási és kulturális, valamint Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken a fővárosban - közölte az okta
2008. február 1. péntek 18:30 - Hírextra

Találkozójukon a miniszterek egyeztettek arról is, hogy a környezetvédelmi kérdéseket beépítik a diákok tudását vizsgáló magyarországi Pisa-felmérésbe. Fodor Gábor és Hiller István egyetértett abban, hogy a környezettudatos gondolkodás kiemelt fontosságú ügy, amire már az iskolapadban el kell kezdeni felkészíteni a felnövekvő generációt - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fodor Gábor kezdeményezte, hogy a két tárca vizsgálja meg a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségeit a közoktatási rendszerben.

A két tárcavezető emellett megegyezett arról is, támogatási rendszert dolgoznak ki a környezettudatos szemléletmódot elősegítő tananyagok elterjesztésére. Szó esett arról is, hogyan tudnák növelni a hazai iskolák részvételét az ökoiskolarendszerben, s felvetették közös programok szervezésének szándékát is az új Hortobágyi-Mátai Erdei Iskolában.

A két tárca közösen segíti az Erdei Óvoda Programot, együttműködnek emellett a Zöld Óvoda, az Ökoiskola, valamint a GLOBE nemzetközi környezeti nevelési program kapcsán is.

A felnőttképzés során is biztosítani kell a környezeti szempontok hangsúlyosabb megjelenését mind a képesítést adó szakképzés, mind a szakmai továbbképzés keretében - szögezték le a miniszterek.
A találkozón a két miniszter az oktatási kérdések mellett a világörökségi helyszínek kezelésével is foglalkozott. Fodor Gábor már korábban javaslatot tett a vonatkozó jogszabály felülvizsgálatára. A tárcavezetők a hiányzó szabályozás mielőbbi megalkotásában állapodtak meg.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított Reneszánsz Év 2008 kapcsán a két tárca "Tisza Reneszánsz Túrát" szervez a Tisza-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok bevonásával. A rendezvénysorozat része lesz továbbá egy közös kiállítás Luigi Ferdinando Marsigliről, a reneszánsz kori olasz tudósról az esztergomi Duna Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását