2024. április 25. - Márk

Hat év, ötmillió forint

Gyermeket vállalni nagy kaland és egyben óriási felelősség, hiszen nekünk kell gondoskodnunk róla születése pillanatától egészen addig, míg ki nem repül a családi fészekből. Rengeteg türelemre, gondoskodásra van szükség, azonban önmagában ez nem elég, val
2008. május 19. hétfő 14:15 - Mohai Szilvia


Élelmiszer

Mivel a baba az első hat hónapban csak anyatejjel táplálkozik, ekkor még nem kell költenünk külön az ő etetésére. Hathónapostól egyéves koráig már kaphat szilárd táplálékot, de a hangsúly továbbra is az anyatejen van. A KSH adatai szerint egy átlagos magyar állampolgár havi huszonháromezer forintot költ élelmiszerre. Természetesen egy fél-egyéves gyerek még nem eszik annyit, mint egy felnőtt, főleg, hogy szilárd ételt csak kiegészítésképp kap. Vegyük tehát ennek az összegnek mondjuk az ötödét a hat hónap és egy év közötti időszakra, negyedét az első és a második év közöttire (amíg szopik, de már rendesen eszik szilárd ételt) és mondjuk a felét a maradék négy évre; így hatszázötvenezer forintot kapunk eredményül - ennyit költünk tehát a gyerek élelmezésére az első hat évben.

Rezsi

Lehet, hogy először eszünkbe sem jut, de az új családtag érkezésével a víz-, a gáz- és a villanyszámla összege is megemelkedik, hiszen őt is fürdetni kell, magasabbra kell kapcsolni a fűtést, nehogy megfázzon, vagy felkapcsolni egy kislámpát az ágyánál, hogy ne féljen éjszaka. A KSH adatai szerint egy átlagos magyar állampolgár havi huszonnégyezer forintot költ rezsire. Az első két évben, amíg a gyerek ruháit lényegesen gyakrabban kell mosni, mint egy felnőttét, és az ételét is külön kell melegíteni, ennek az összegnek a másfélszerese is lehet a kiadás. Miután a gyerek életvitele „beáll a felnőtt kerékvágásba”, számolhatunk a fenti összeggel. Tehát, az első két évben havi harminchatezer, azaz összesen nyolcszázhatvannégyezer, a további négy évben pedig havi huszonnégyezer, azaz összesen egymillió-százötvenkétezer forintot „költ rezsire a gyerek”, azaz ennyivel többet kell költenünk miatta. 

Tisztálkodószerek

A baba bőre nagyon érzékeny, így speciális tisztálkodó és testápolószereket kell vásárolnunk a számára. A pelenkázás után használt törlőkendőt megvásárolhatjuk például száznegyvennégy darabos csomagolásban ezer forintért, tehát egy darab ára körülbelül hét forint. Ugyanannyi kell belőle, mint a pelenkából, tehát három év alatt majdnem kilencezer darab, ami hatvanezer forintot tesz ki. Szükségünk lesz még fültisztító pálcikára (kétszáz forint), babaolajra, fürdetőre, hintőporra, babasamponra, testápolóra, popsikrémre (ötszáz forint) és napozókrémre (háromezer forint). A KSH adatai szerint egy átlagos állampolgár havi négyezer forintot költ tisztálkodószerekre. Egy kisgyerek - és főleg egy kisbaba - esetében ennek az összegnek simán elköltjük a kétszeresét is az első hat évben, hiszen a lurkó mindent összekoszol magán és maga körül.

Tisztítószerek

Ugyanez a helyzet a tisztítószerekkel is. Ha kisgyerek van a házban, könnyen maszatos lehet a fal, morzsás az asztal, sáros a padló; így az átlagos havi négyezret szintén megszorozhatjuk kettővel.

Játék

A különböző játékszereknek nagy szerepük van a gyermek fejlődésében - valamint, ezek némileg lefoglalják, és talán kevesebbszer jut eszébe sírni. A kisbaba kezébe olyan tárgyat ne adjunk, amelyet lenyelhet, vagy amellyel kárt tehet magában - az árukon található „X éves kor alatt nem ajánlott” feliratok segítenek a szülőknek. A babaágyra függeszthető zenélő, körbeforgó játékot szeretik a kicsik; vásárolhatunk még neki kezdetben csörgőt, rágókát, játszószőnyeget, később pedig jöhetnek a szokásos macik, babák és legók. A kisbabáknak való játékok ára is különböző, ha többfélét is veszünk neki, már el is költöttünk tíz-húszezer forintot.

Ahogy a ruhákat, a játékait is hamar „kinövi” a gyerek. A „Vedd meg nekem, anyu, az oviban a Pistinek is van!” biztosan minden szülőnek ismerős. Számoljunk mondjuk havi ötezer forinttal.

Bölcsőde, óvoda

Az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban az alapellátás ingyenes, a speciális szolgáltatásokért, foglalkozásokért kell csak fizetni, valamint az étkezésért (de mivel ha a gyerek a bölcsiben eszik, akkor otthon kevesebbet fog, ezt nem vesszük többletköltségnek). Az alapítványi és a magánbölcsődékben és -óvodákban az ellátásért is fizetni kell. Ez az összeg igen változó, de akár hetvenezer forint is lehet havonta, így jobban járunk, ha időben észbe kapunk, és beíratjuk a gyereket egy önkormányzati intézménybe (a szeptemberi évkezdet előtt, április-május környékén érdemes próbálkozni).

Kultúra, sport, nyaralás

Egy átlagos állampolgár havi hétezer forintot költ a fent említett tevékenységekre. Szerencsénkre a gyermekjegy szinte mindenhova olcsóbb, sőt, egyes helyeken bizonyos kor alatt ingyenes a belépés. A szálláshelyek szintén adnak kedvezményt a gyermekek után, így számoljunk a fenti összeg felével az első hat évben.

Mindent összegezve elmondhatjuk, hogy az első hat évben körülbelül négymillió-hétszázezer forintot költünk gyermekünkre. (Ha egy van. Ha több, akkor szorozzuk be ezt az összeget a lurkók számával.) Ha hozzáadjuk a terhesség és a szülés költségeit, már ötmillió-kétszázezer forintnál járunk.

Sorozatunk következő darabjában azt vizsgáljuk, mire és mennyit kell költenünk a gyermek hattól tizennégy éves koráig, tehát az általános iskolás évei alatt.

(Megjegyzés: ez csak egy hozzávetőleges számítás, hiszen ahány család, annyi pénztárca. A gyakorló szülők véleményét, javaslatait azonban szívesen fogadjuk.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását