2024. április 19. - Emma

Bejegyeztethető az anyakönyvbe az élettársi kapcsolat

Bejegyeztethető az anyakönyvbe az élettársi kapcsolat, ha az így élő pár ezt az akaratát az anyakönyvvezető előtt kinyilvánítja. A lehetőséggel azonos neműek is élhetnek. Milyen feltételekben tér el az új jogintézmény a házasságtól? A választ a Jogtanácsa
2008. május 13. kedd 09:33 - Hírextra

Világszerte terjedő együttélési forma a házasságkötés nélküli tartós, úgynevezett élettársi kapcsolat, miközben a házasságkötések száma - amint Magyarországon is tendenciaként tapasztalható - évről évre csökken.

Jogalkotásunk az elmúlt évtizedekben sok tekintetben közelítette az élettársi kapcsolatokra vonatkozó rendelkezéseket a házasságra érvényesekhez, de lényeges kérdésekben máig fennmaradtak eltérések, s az egyneműek partnerkapcsolatát sem rendezte a jog. Az élettársi kapcsolatok átfogó szabályozása mind sürgetőbbé vált. Ennek az igénynek tett most eleget a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, 2007 végén elfogadott törvény,amelynek rendelkezései 2009. január 1-jével lépnek hatályba. Az új jogintézménnyel a törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatot családjogi jogintézménynek ismeri el. A bejegyzett élettársi kapcsolatra - néhány kivételtől eltekintve - a házasságról, a családról és a gyámságról szóló, 1952-től érvényes törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A törvény meghatározza a bejegyzett élettársi kapcsolat fogalmát. Ilyen kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelen lévő, két 18. életévét már betöltött személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban kíván élni. Szándékukat az anyakönyvvezetőnek az e célra létesített anyakönyvben regisztrálnia kell.

A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél két olyan lényeges feltételt ír elő, amely a házasságkötéstől eltér. Az egyik, hogy azonos neműek számára is lehetővé teszi a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését. A másik, hogy 16 és 18 év közötti kiskorúak sem kérhetik élettársi kapcsolatuk regisztrálását, s arra a gyámhatóság sem adhat engedélyt.

Az új jogintézmény bevezetésével a jog a párkapcsolatok következő formáit ismeri el.

Különneműeknél: házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, élettársi kapcsolat, - azonos neműeknél csak a két utóbbi kategória.

A szabályozás nem érinti azoknak az élettársaknak a jogviszonyát, akik kapcsolatuk hivatalos elismertetése nélkül kívánnak továbbra is együtt élni. Az ily módon létesített illetve fenntartott élettársi kapcsolatokra a jelenleg hatályos szabályozás alapján meglévő jogok és kötelességek vonatkoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását