Hat év, ötmillió forint

Gyermeket vállalni nagy kaland és egyben óriási felelősség, hiszen nekünk kell gondoskodnunk róla születése pillanatától egészen addig, míg ki nem repül a családi fészekből. Rengeteg türelemre, gondoskodásra van szükség, azonban önmagában ez nem elég, val

Talán érdemes lett volna a „Kismamák ne olvassák el” figyelmeztetéssel kezdeni ezt a cikket, ugyanis egészen biztosan félelmetes összegeket fogunk eredményül kapni; és senkit sem szeretnénk elriasztani a gyermekvállalástól. Igaz, a lurkók felnevelése borzasztóan drága, mégis milliók vállalják ezt a feladatot, és nem gondolnak bele, mekkora kiadás lesz ez a számukra. Nem is kell, hiszen a befektetett pénz és energia busásan megtérül, legalábbis én még egyetlen szülőtől sem hallottam olyat, hogy megbánta volna, hogy gyermeket vállalt. Érdekességképp azonban vegyük mégis végig, mennyibe kerül egy gyerek: a terhesgondozás, a szülés, az iskolás évek, az egyetem: mennyit költünk, míg felnő, és végül elhagyja a szülői házat. Sorozatunk első része a terhesség időszakának anyagi vonzatával foglalkozott; most, a második részben pedig a gyermek első hat évében, azaz az iskolába kerülés előtt felmerülő költségeket vesszük sorra.

Ha a kezdeti aggodalmak (nem lesz-e gond a terhesség alatt, rendben le fog-e zajlani a szülés) után végre a karunkban tarthatjuk gyermekünket, némiképp megnyugszunk. Pedig a dolgok nehezebb része még csak most kezdődik. Persze, valószínűleg már jó előre beszereztük az összes szükséges holmit, így, ha hazavittük a lurkót, már nem kell ezzel foglalkoznunk. Azonban, nézzük végig, milyen bútoroknak, eszközöknek, kiegészítőknek kell várnia otthon az új jövevényt - valamint, mi egyébnek kell „beköltöznie hozzá” az első hat év során.

Ruházat

A szerencsésebb szülő rendelkezik gyermekes barátnővel, baráttal, testvérrel, szomszéddal, aki szívesen odaadja csemetéje kinőtt ruháit. Ha ingyen nem ússzuk meg a ruhabeszerzést, még mindig vásárolhatunk olcsóbban különböző használtruhabörzéken, -boltokban vagy az interneten. De ha mégis mindent újonnan, neves áruházakból szeretnénk beszerezni, előfordulhat, hogy mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. A kisbabának szüksége van kombidresszre, rugdalózóra, kiskabátra, pulóverre, sapkára, zoknira, bugyira, kötött cipőre, hálózsákra, nadrágra: ezeket párezer forintért beszerezhetjük, de persze nem elég egy-egy darab, így a végösszeg legkevesebb ötvenezer forintra rúg.

A kisbaba kezdetben nagyon gyorsan nő, így ne csodálkozzunk, ha épp csak hazahoztuk a kórházból, és már szinte mindegyik ruhája kicsi rá. Így az első pár évben többet kell költenünk az öltözködésére, mint az az átlag hatezer forint, amit a KSH adatai szerint egy állampolgár havonta ruhákra áldoz. Az első évben szinte havonta le kell cserélnünk a teljes ruhatárát. Ilyenkor célszerűbb használt - vagy új, de alacsonyabb árkategóriás - ruhákat választani, mert a baba úgyis nagyon hamar kinövi. Vegyük tehát a „kezdő ruhacsomag” árának felét az első tizenkét hónapban. A következő években egy kicsit „lassul” a gyerkőc, így elég a félévenkénti teljes kollekciócsere, utána pedig az évenkénti, a szokásos havi hatezerrel megspékelve.

Bútorok, eszközök

A jövevénynek jó néhány bútordarabra szüksége van, akkor is, ha csak a legszükségesebbeket nézzük. Kiságyra, járókára, pelenkázóra, etetőszékre; ezek ára nagyon változó, olcsóbb darabokat már pár tízezer forinttól beszerezhetünk, de a határ a csillagos ég: aki megengedheti magának, egymillió forintnál többet is költhet babaágyra vagy pelenkázóra. Az ágyhoz ágynemű is kell, és nem is egy: párezer forintot erre is költenünk kell. A babakocsi szintén nélkülözhetetlen. Választhatunk többfunkciósat, amely a kicsi egész gyermekkorát végigkíséri, illetve külön fekvő és ülő babakocsit. Az árak itt is húsz-harmincezer forintnál kezdődnek, de választhatunk nyolcvan- vagy akár többszázezer forintba kerülő darabot is. A babamérleg segítségével folyamatosan végigkísérhetjük a kicsi gyarapodását, húszezer forint körül vehetünk egyet. Aggódósabb szülők vásárolhatnak babaőrzőt tíz-tizenötezer forintért. Ha kimozdulunk a kicsivel, hasznos lehet egy kenguru vagy mózeskosár, hogy hordozni tudjuk; ezekhez körülbelül ötezer forintért juthatunk hozzá. Ha pedig autóba is szeretnénk majd ültetni a gyereket, szükségünk lesz biztonsági ülésre, melyet tízezer forintért vásárolhatunk. A fürdetéshez babakád és néhány fürdőlepedő szükségeltetik, előbbihez tízezer, utóbbihoz pár ezer forintért juthatunk hozzá. Az első hat hónapban ajánlott a babát kizárólag anyatejjel etetni. Nem árt beszereznünk egy mellszívó készüléket, amely tíz-harmincezer forintot kóstál. A táplálkozásnál maradva, szót kell ejtenünk annak következményeiről is, azaz jöjjön a pelenkázás. A gyermeket három-négyóránként ajánlatos tisztába tenni, tehát egy nap hat-nyolc darab pelenkára van szükségünk. Több márka közül választhatunk, a nagyobb csomag gazdaságosabb: átlagosan negyven forintra jön ki egy darab ára, tehát a pelenkás korszakban összesen durván háromszázötvenezer forintot költünk erre. A szobatisztává válással eljön a bili ideje: szerencsére ezt elég olcsón, egy-kétezer forintért beszerezhetjük. Ha a gyerek az anyatej mellett már szilárd táplálékot is kap, vegyünk neki néhány előkét (két-háromezer forint) és egy étkészletet (ötezer forint). Pár cumira és cumisüvegre - bár vannak, akik nem javasolják az alkalmazását - is szükségünk lesz, melyeket ötszáz-ezer forintért vehetünk meg.

A gyermek hamar kinövi az ágyát, így egy újra biztosan szükség lesz olyan két-három éves korában, ágyneművel együtt (Ötven-százezer forint, illetve az a bizonyos csillagos ég, amit már a csecsemőbútoroknál is említettünk.) Más talán nem kell; az első íróasztalt majd megkapja, ha elkezdi az iskolát.