2024. április 28. - Valéria

Még egy miniszter esküszik

Miniszteri eskütétellel kezdi munkáját az Országgyűlés hétfőn, jövő heti háromnapos ülésének első napján. Az önkormányzati tárca vezetője Gyenesei István független országgyűlési képviselő lesz. Az új minisztérium az Önkormányzati és Területfejlesztési Min
2008. május 18. vasárnap 09:24 - Hírextra

A miniszterjelölt kinevezését nem támogatta az Országgyűlés szakbizottsága. A jelölt meghallgatásán azt mondta, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt.

Hétfőn várhatóan kiegészítik a közmédiumok kuratóriumi elnökségét.
Az SZDSZ delegáltjai május elsejétől - a párt koalícióból való kilépésétől - az ellenzéki oldalhoz tartoznak, így a törvény alapján a közmédiumok kuratóriumában ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíztagú testületek közül a Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) kuratóriuma 14, a Duna Televízióé pedig 12 fősre duzzadna, valamint döntenek a Magyar Távirati Iroda (MTI) Tulajdonosi Tanácsadó Testületének létszámáról is.

Határozat születik a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács közjogi jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól, valamint működési kereteiről szóló, ötpárti javaslatról.

A negyedévenként ülésező tanács feladata az lenne, hogy elősegítse a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározását. A testület elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke, a tanácsba többek között a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az önkormányzati szövetségek delegálnak tagokat.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításával megteremtik az egységes hivatalos lapot, mivel melléklet formájában a Magyar Közlöny részévé teszi a Hivatalos Értesítő után a Határozatok Tárát is, és a jövőben itt teszik közzé a korábban csak szűk körhöz eljutó, a tárcalapokban elhelyezett közleményeket is.

A határozathozatalok után lefolytatják az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az indoklás szerint az egészségbiztosítási modell olyan megoldásokat, eszközöket tartalmaz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes. A törvényjavaslat ezeknek az elemeknek a hatályon kívül helyezését kezdeményezi és kizárólag azoknak a rendelkezéseknek a megtartását javasolja, amelyek már részeivé váltak az egészségügy jogi szabályozásának és elhagyásuk egyes területek szabályozatlanságát eredményezne.

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját is lefolytatják a képviselők. Az előterjesztés számos európai uniós irányelvet ültetne át a magyar jogba, többek között módosítja az egészségügyről, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, a kémiai biztonságról szóló törvényt.

Kedden a közalkalmazottak jogállásáról szóló jogszabály módosítását vitatja meg a Ház. Az előterjesztés az önálló munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatott vezetők, magasabb vezetők illetményrendszerének kialakítását tartalmazza. Lényeges változás, hogy a nyugdíjszabályokkal összefüggésben módosítják a felmentés határidejét.

Megkezdődik a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat általános vitája, amely azt célozza, hogy felelős parlamenti pártok vállalják, hogy kormányra kerülvén költségvetési politikájukban nem fogják túllépni a meghatározott fenntarthatósági kereteket és biztosítják a szükséges átláthatóságot.

Tárgyalják az MDF kezdeményezte, a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosítását. Az ellenzéki párt szerint a felajánlásokra ösztönző jelleggel bír, ha a felajánló értesítést kap arról, célba ért-e a felajánlott összeg, ezért az adóhivatal ezt a tájékoztatást megküldi az éves adóbevallási ív kiküldésével.
A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítása szerint a módosítás értemében arra is lesz lehetőség, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak, és el is marasztalnak kartellezés miatt, 2 évre eltiltsák tisztségétől.

Megvitatják az MSZP, a KDNP, az MDF és az SZDSZ által benyújtott, a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Sor kerül a KDNP kezdeményezte, a hungarikumok védelméről szóló országgyűlési határozati javaslat vitájára is.

Szerdán vitatják meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az adatvédelmi biztos, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa 2007-es tevékenységéről szóló beszámolókat.

Megkezdődik a közbeszerzésekről szóló törvény módosításának vitája, amely a jelenlegi közbeszerzési rendszernél egyszerűbb, az ajánlatkérők és az ajánlattevők által áthatóbb eljárási rend kialakítását célozzák.

A KDNP-s képviselők által kezdeményezett büntető törvénykönyvi módosítás visszaszorítaná a nagyszámú, és évente milliárdos károkat okozó színesfémlopást, valamint az orgazdaságot, továbbá garantálná az elkövetők szigorú büntetését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását