2024. május 2. - Zsigmond

Páva Zsolt: nem törekszem nagykoalícióra

Páva Zsolt, Pécs nagy fölénnyel megválasztott polgármestere a HírExtrának adott exkluzív interjút. Ebben beszél megválasztásának körülményeiről, a terveiről, az MDF nyilatkozatáról, és a Kulturális főváros-projektről is.
2009. május 12. kedd 12:49 - Pénzes Dávid
Sokan mondják, hogy a nagypolitika képeződött le az eredményben, nem pedig a pécsi gondokból számlájára írható a nagyarányú győzelem. Ön szerint is?

Ennek szerintem négy oka volt. Az egyik minden bizonnyal az országos politikai helyzet. Ám úgy gondolom, az is szerepet játszott az eredmény alakulásában, hogy Pécsett az elmúlt évek döntéseinek nagyobbik része inkább a pécsiek hátrányára születtek, azaz vasárnap a 11 éves szocialista városvezetés eredményeiről is ítéletet született.

A harmadik ok, hogy a kampányüzenetünk minden bizonnyal jól „ment át”. A civilek bevonása a város döntéshozatalába illetve a döntések előkészítésébe biztosan sokakat megmozgatott. A negyedik ok a félelmetesen eldurvuló kampány, amit a szocialisták kezdtek folytatni. Ez annyira agresszív volt, hogy egyszerűen visszaütött. Mert olyat állítani, hogy én szembeszállok az M6-os autópálya megépítésével… erre már nem lehet mit mondani.

A pécsi közgyűlésben a szocialisták vannak többségben. Körvonalazódik már valamiféle együttműködés? Rebesgetik a nagykoalíciót is…

Nem törekszem nagykoalícióra, ellenben együttműködést szeretnék mindenkivel – pártszínektől függetlenül. A médiában általános előítélet, hogy én micsoda lehetetlen helyzetbe fogok kerülni e miatt, és majd nem engedik, hogy én bármilyen döntést végigvigyek. Szerintem nem ebből kell kiindulni, mert ez csak a második variáció. Az első az, hogy igenis működjünk normálisan együtt. Amíg ez a lehetőség fennáll, és ennek az ellenkezőjét senki nem bizonyította, addig ebben bízom.

Vannak konkrét tervei a nem fideszesek meggyőzésére vagy elég a személyes varázsa?


Személyes varázs ügyben nem nyilatkoznék, mert az elfogult lenne. De a választási eredmény mégiscsak számít. Lehetett volna 278 szavazat is a különbség, ahogy 2006-ban kikaptam Tasnádi Pétertől, de itt nem erről van szó. Minden javaslatomnál, ami esetleg ellenérzést vált ki, lehet hivatkozni a kétharmados támogatottságomra.

Ez elég lehet?

Nem mindig elég, és nehogy azt gondolja, hogy naiv vagyok. De azt mondom, adjunk bizalmat a közgyűlésnek.

Ki fog valaha derülni kik és hogyan felelősök a Kulturális Főváros-projekt (EKF) elképesztő visszásságaiért, a késlekedésért?

Ez ügyben nagyon sok problémát meg lehet említeni. Az egyik, hogy miután megkapta a város a jogot az EKF rendezésére az egészet hibernálták: majdnem 10 hónapig nem történt semmi. Ezt a program nem tudta kiheverni. A másik fő gond volt, hogy a civileket száműzték a program mellől, éppen azokat, akik az egész programot sikerre vitték és megnyerték a pályázatot.

Ön szerint visszakerülhetnek a civilek?

Igen. Igaz, hogy egyelőre még rövid telefonhívásokon vagyunk csak túl, de úgy látom, erre jó esély van.

Ön azt nyilatkozta, most már nem arra kell fókuszálni, milyen épületek épülnek meg hanem hogy milyen lesz a program. Milyen lesz?

Mondhatjuk úgy, hogy a program 80 százalékban van kész. Megvannak a meghívott művészek, illetve azok a kulturális irányok, amiket Pécsnek majd vinnie kell, hogy az ország és a város arculatát hitelesen mutassuk meg a világnak. Szerintem ez a program összességében jó, persze kell még rajta finomítani.

Pécsnek közel 32 milliárdos adóssága van, miközben az éves költségvetés 40 milliárd körüli. Mit tud kezdeni az elképesztő nagy adósságállománnyal?

Mindenekelőtt meg kell állítani ennek az összegnek a további növekedését. Ez nagyon nehéz lesz, de teljesíthető. Ha sikerül, akkor lesz egy stabil pont, és nem csúszunk tovább a lejtőn. Látni kell, hogy ebben a 32 milliárdban nyolc év „munkája” van benne, tehát ez nem egy néhány hónap alatt felhalmozott adósság. Nagyon felelőtlenül gazdálkodtak sok éven keresztül az önkormányzatnál. Ennek a visszaépítése legalább ennyi időt vehet igénybe, de inkább többet.

Több interjúban is elmondta, hogy a város számára hátrányos szerződéseket megszüntetné. Tud konkrét példát mondani?

Tudnék, de nem teszem. Ha most kiragadnék egy ügyet, az túlzottan szubjektív lenne. Nem szeretnék politikai boszorkányüldözést. Meg kell objektíven vizsgálni az összes folyó ügyet és ezekből kiszűrni a vitathatókat.

Herényi Károly tegnap azt mondta, sosem támogatták Szili Katalint. Mi erről a kijelentésről a véleménye?

Ez nem így volt. Szili Katalin folyamatosan arra hivatkozott, hogy az MDF és az SZDSZ támogatását élvezi. Amit Herényi Károly állít, az nem fedi a valóságot.

Mik a kilátások Tubes-ügyben?

Továbbra is derülátó vagyok. A Honvédelmi Minisztériumot leszámítva mindenki azon dolgozik, hogy a lokátor ne a Tubesre kerüljön. Ugyan most van némi zavaró tényező, hiszen az Alkotmánybíróság hétfőn kimondta, hogy az építési szabályzat alkotmánysértő módon került meghozatalra. Ám ez nem ad zöld utat a lokátornak, hiszen az év végéig még korrigálhatjuk a mulasztásokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását