2024. május 21. - Konstantin

Megkezdődött a magyar-horvát kormányülés

A régóta meglévő kiváló kapcsolat és a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés révén is példaértékű Európában Magyarország és Horvátország stratégiai partnersége.
2009. szeptember 17. csütörtök 11:19 - HírExtra
A két állam kormánya 2006 óta harmadszor tart együttes ülést, a mostani találkozó időpontját és helyszínét az elmúlt egy évben a két ország belpolitikai változásai miatt többször is módosították.

A magyar miniszterelnök új NATO-szövetségesként és az európai uniós csatlakozáshoz legközelebb álló tagjelöltként is köszöntötte Horvátországot és kormányát. Hozzátette, hogy az unió kapuját kissé "behajtották" a szomszédos ország előtt az utóbbi időben, de éppen a napokban történt szlovén-horvát megállapodásnak köszönhetően ismét szélesre nyílhat a bejárat.

A most létrejött megbeszélések kapcsán Bajnai Gordon hangsúlyozta: sok minden összeköt bennünket, nem csak a közös transzatlanti és európai jövő. Példaként említette, hogy mindkét ország küzd a gazdasági válsággal, és gratulált ahhoz, hogy Horvátország bátor lépéseket tett a válság elhárítása érdekében.

A miniszterelnök említést tett arról, hogy a kormányülésen tárgyalnak energetikáról, "Magyarország és Horvátország újabb összekapcsolódási pontokat nyit", és mindkét ország számára meghatározó a Mol és az INA együttműködése. A közlekedési témákat illetően autópályáink összekötése után a vasúti csatlakozások fejlesztését is vizsgálják. Kiemelte, hogy Európa egyik legnagyobb, határon átnyúló bioszféra rezervátumának, közös nemzeti parkjának létrehozásáról szóló megállapodást is aláírják.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy Magyarország jelenleg a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban, és ösztönzik a horvátok magyarországi megjelenését is. "Kapcsolatunk kovásza, erősítője a két ország kisebbsége", amelytől országaink kapcsolata is erősebb, kiegyensúlyozottabb és példamutatóbb - fogalmazott.

Jadranka Kosor köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet a NATO- és az európai uniós csatlakozáshoz eddig is biztosított. Közölte, hogy miután elhárultak az akadályok a megegyezés elől Szlovéniával, október 2-án újból megnyitják a további tárgyalásokat stratégiai céljuk, az uniós tagság elnyerése érdekében.

Hozzátette, Délkelet-Európa számára is üzenet, hogy folytathatják az egyeztetéseket, és azt a segítséget, amelyet ehhez Magyarország adott, Horvátország is biztosítani fogja a további tagjelölteknek.

A horvát miniszterelnök elmondta, hogy 12 dokumentumot írnak alá a kormányülés zárásaként, így például közös szándéklevelet fogalmaznak José Manuel Barossónak, az Európai Bizottság újjáválasztott elnökének az V/C összeurópai közlekedési folyosó boszniai szakaszának támogatását kérve.

Végül kijelentette: "Magyarország és Horvátország példája annak, hogy hogyan kell együtt élni a jó szomszédoknak, hogyan kell együttműködni és hogyan kell együtt építeni a közös jövőt".

Az együttes ülés előtt katonai tiszteletadással fogadta Bajnai Gordon horvát kollégáját a barcsi Városháza előtt. A lezárt utcában katonazenekari kísérettel felvonuló magyar és horvát kormánytagok fogadását több száz érdeklődő figyelte a járdákról és a házak erkélyeiről, ablakaiból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását