2024. április 20. - Tivadar

Önkormányzati otthonokra lenne szükség

Önkormányzati családotthonok kialakítását tartja szükségesnek a családon belüli erőszak miatt az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője. Zelenák József az MTI-nek elmondta, hogy tavaly több mint 1.100 bántalmazottat, illetve rászor
2008. május 16. péntek 08:34 - Hírextra
A telefonos szolgálat nem lelki- és nem jogsegélyszolgálat, hanem a krízishelyzetbe jutott, szétesett családoknak nyújt segítséget, így például szükség esetén egy-két hónapra menedéket keres a rászoruló szülőknek és gyerekeknek - közölte.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium fenntartásában működő szolgálat vezetője jelezte ugyanakkor, hogy a telefonon segítő szolgálatok hálózatban tevékenykednek, így ha valakinek egyéb segítségre van szüksége, akkor őt a megfelelő szakmai, civil, önkormányzati vagy állami szervezethez irányítják.

Zelenák József elmondta, hogy az ingyenesen, a nap 24 órájában hívható 06/80-20-55-20-as számra naponta átlagosan kétszáz hívás érkezik, és jellemzően tíz percen belül sikerül megtalálni a megfelelő szociális ellátást biztosító intézményt.

A családon belüli erőszak miatt segítséget kérő telefonálók 80 százaléka nő, de a probléma adott esetben a férfiakat is érinti. Példaként említette az új élettárssal kapcsolatot kezdő anya esetét, amikor az apának kellett sürgősen ideiglenes otthont találnia a gyerekekkel.

A telefonos szolgálat munkatársai súlyos válsághelyzet esetén akár a krízisben lévők "kimenekítését", elszállítását is megszervezik. Adott esetben pedig segítik a prostitúcióra kényszerített, vagy az emberkereskedők hálójába került áldozatok menekülését, elhelyezését.
A szolgálat és civil partnerei országszerte 100-120 férőhelyre tudják irányítani a rászoruló családokat. Az ilyen titkos menedékotthonokban a segítségre szorulók 30, de legfeljebb 60 napig lakhatnak; ez idő alatt kell megoldást találni az egyedi helyzetre. Vannak, akik rokonokhoz, ismerősökhöz, mások albérletbe vagy hajléktalanszállóra mennek tovább, de a legjellemzőbb az, hogy "visszamennek a bántalmazóhoz". Ez azt jelenti, hogy tízből hat vagy hét esetben a bántalmazottak újra közös fedél alá kerülnek a bántalmazóval.

Zelenák József szerint a családon belüli erőszak áldozatainak nagy segítséget jelentene, ha az önkormányzatok úgynevezett félutas házakat, családotthonokat biztosítanának a krízisotthonokból kikerülők számára. Jelezte: az itt dolgozó szociális szakemberek bérét a minisztérium vállalja.
Ezekbe az otthonokba azok mehetnének meghatározott időszakra, akik képesek biztosítani a maguk és gyerekeik megélhetését, és már rezsit, vagy egy "elfogadható" bérleti díjat is tudnak fizetni a lakhatásért. Ez a lépcső jelentheti az átmenetileg krízishelyzetbe került családok számára a továbblépés lehetőségét az önálló élet felé - mondta.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot 2005-ben hozta létre a szociális tárca azzal a céllal, hogy "valódi megoldást" nyújtson a családon belüli erőszak kezelésére.

A tárca háttérintézménye, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főosztályaként működő szolgálat hálózati rendszerben működik együtt a többi telefonos segélyszolgálattal, továbbá a szociális háló valamennyi szereplőjével, a gyermekvédelmi, jogsegélynyújtó és áldozatvédő civil és szakmai szervezetekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását