2024. április 29. - Péter

Kóka, a mintafiú

A magyar mintafiú címmel rajzolt portrét szerdai számában a német Handelsblatt Kóka Jánosról. A lap szerint a gazdasági miniszter csodagyerek, aki most reformokra sarkallja a kormányt.
2007. február 7. szerda 13:52 - Hírextra
 A tekintélyes német üzleti és egyben politikai napilap cikkének alcímében megállapította: Kóka 32 évesen az ország egyik legsikeresebb vállalkozója volt, most pedig gazdasági miniszterként a kormányt reformokra sarkallja. A 34 éves miniszter - vélekedett a tudósító - egyfajta kíváncsi középiskoláshoz hasonlít. Valójában azonban a magyar gazdaság csodagyereke. Internetes vállalkozóként lett gazdag, most pedig miniszterként hajtja előre honfitársait. S még többet akar. A Handelsblattnak megerősítette: épp a cikk megjelenésének napján kívánja bejelenteni, hogy megpályázza a liberális Szabad Demokraták Szövetsége elnöki tisztét.

A cikkíró, Christoph Hardt a közelmúltban a vonaton készített beszélgetést a miniszterrel, a München-Bécs-Budapest útvonalon. Az ablakból - mint írta - mindenütt azok a nyomok láthatók, amelyeket a Habsburgok hagytak hátra. Magyarország gazdasági és közlekedési minisztere mindezzel azonban meglehetősen keveset törődik. Számára ugyanis a nosztalgiának nincs értelme.

Kóka a jövőért, víziókért, egy új Európáért, a korlátlan lehetőségek kontinenséért száll síkra, olyan kontinensért, amelynek szívét Közép-Európa jelenti. "Mindaz, amit ma Közép- és Kelet-Európának neveznek, új összefüggést kap" - idézte a tudósító a minisztert. A szocializmus ahhoz vezetett, hogy a térséghez tartozó országok hasonló nehézségekkel küszködnek. Ugyanakkor az a nyolcvan millió ember, aki itt él, hatalmas fejlődési potenciált jelent - fogalmazott Kóka.

A davosi világgazdasági fórumról útban hazafelé a magyar gazdasági miniszter nagy tervekről beszél: nagysebességű utakról Párizs és Budapest között, az autópályák sűrű hálózatáról, a baráti kapcsolatban álló ipari országok közötti hatékony munkamegosztásról. Bajorország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Észak-Olaszország jelenti a virágzó gazdasági térséget az Európai Unió délkeleti régiójában, azaz egy új regionális összefonódást - hangoztatta a miniszter.

A cikkíró a továbbiakban ismertette Kóka János életútját a korai gyermekévektől a rendszerváltozás utáni időszakig. Majd ismét idézte a miniszter kijelentését azzal kapcsolatban: tizenhat évvel a fordulat után Magyarországnak fel kell ismernie, hogy több reform csupán a felületet érintette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását