2024. május 3. - Tímea, Irma

Helyőrségtörténeti kiállítás Veszprémben

A Magyar Honvédség megalakulásának 160., s a magyar légierő létrejöttének 70. évfordulója alkalmából helyőrségtörténeti kiállítás nyílt pénteken Veszprémben, a városháza aulájában.
2008. május 16. péntek 17:55 - Hírextra

1848. május 16-án a Batthyány-kormány elrendelte Magyarországon tíz, Erdélyben négy zászlóalj azonnali felállítását, amelyek csak a magyar kormánynak alárendeltek és annak felelősek - emlékeztetett a kiállítást megnyitó beszédében Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetője.

Elmondta: Fejér és Veszprém vármegyének akkor közösen kellett kiállítania - önkéntesekből, toborzás révén - egy honvéd zászlóaljat (1.200 honvédet), amely 1848 augusztusában már az ország déli határvidékét védte. Ezzel a történelmi ténnyel kezdődött a Magyar Honvédség története, majd folytatódott Pákozdnál, ahol a fiatal, önkéntes magyar haderő "először élte át azt, hogy győz egy sorsdöntő szituációban, megállítja az ellenséget és megmenti a fővárost" - tette hozzá az altábornagy.

Valóban a hon védelmezőjeként ünnepelhette őket a polgári lakosság - vélekedett a tábornok. Tömböl László hangsúlyozta: Veszprém több mint ezer éves történetének része az 1848 óta eltelt 160 év is, amely egyben közös a Magyar Honvédség történetével. Rámutatott arra, hogy a kiállított 16 tablón jól látható, milyen gazdag a város és környéke hadtörténelme, hiszen Veszprém falai között mindig is jelen voltak a katonák.

A tábornok utalt arra is, hogy a bakonyi megyeszékhelyen található jelenleg is például az összhaderőnemi parancsnokság "egyik fontos szervezeti eleme" és a légtérellenőrző ezred is.
A tábornok elmondta, hogy az elsőként Veszprémben bemutatott helyőrség- és hadtörténeti kiállítást az ország más városaiba, több helyőrségébe elviszik majd.

Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere a megnyitón kiemelte, hogy a katonák sorsa az ország történelmén túl összefonódik például egy-egy település épített környezetével is. Mint mondta, a tablókon felfedezte az egykori "veszprémi tiszti kaszinó gyönyörű barokk épületét, amelyet 1969 nyarán lebontottak, noha semmi baja nem volt".

"Megsemmisítették, mert valamit kifejezett; a magyar katona becsületét, a magyar tiszti állomány rangját és felelősségtudatát, s a nemzet öntudatát" - mondta a polgármester. Hangsúlyozta: a 160 évet felölelő kiállítás azért is fontos, mert "vissza kell adni a még maradék Magyar Honvédségnek a becsületét és társadalmi rangját".

A kiállítást, amely május 30-ig látható Veszprémben, Veress D. Csaba hadtörténész irányításával hozták létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását