2024. április 20. - Tivadar

Most a kvóták a fontosak

A hagyományokkal ellentétben ezúttal nem érmekben, hanem olimpiai kvótákban mérheti majd le a csütörtökön kezdődő milánói kvalifikációs Európa-bajnokság eredményességét a magyar kajak-kenu válogatott, amely a meglévőkhöz minden szakágban szeretne még lega
2008. május 14. szerda 11:23 - Hírextra

Jelen állás szerint hét férfi és négy női kajakos, továbbá három kenus képviselhetné a magyar színeket Pekingben, de Angyal Zoltán szövetségi kapitány úgy véli, szükség van még néhány hely megszerzésére.

"Az elsődleges célunk Milánóban, hogy még kiharcoljunk pár pótkvalifikációt, az érmek száma most másodlagos. Utóbbival kapcsolatban nem is gondolkozom számokban, de az biztos, hogy a mostani csapat nem fog nyolc-kilenc aranyérmet begyűjteni, én már ennek a felével is elégedett lennék" - mondta az MTI-nek a szakvezető.

A kapitány női kajakban biztos a további indulási jogok begyűjtésében, itt K-2 500 m-en kínálkozik erre lehetőség. Bár az elmúlt hétvégi válogatót az olimpiai címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa páros nyerte, Magyarországot a fiatal Kozák Danuta, Szabó Gabriella duó képviseli majd a kontinensviadalon.

"Én előzetesen Kovácsékat javasoltam a résztvevők közé, de aztán beláttam, hogy most valószínűleg jobb megoldás a másik egységet indítani. Kati egyesben is ott lesz a mezőnyben, a páros döntőjét pedig 35 perccel az egyes fináléja után rendezik, így nagyon szoros lenne a programja. A fiatal kettős is biztosan megszerzi a kvótákat, ráadásul mivel még egyikőjük sem szerzett indulási jogot, nem egyet, hanem kettőt gyűjthet be" - magyarázta Angyal.

A többi, kvótát kínáló számban is többnyire fiatal versenyzők szállnak majd vízre magyar részről, a kapitány férfi kajakban nagyon bízik az eredményes szereplésben, a kenusokkal kapcsolatban viszont úgy véli: rendkívül nehéz dolguk lesz a pekingi jog megszerzését illetően.

"Hozzánk hasonlóan a többi európai nemzetnek is ez az utolsó kvalifikációs lehetősége, ennek megfelelően nagyon komoly mezőny gyűlik majd össze Milánóban. A kenusoknál egyelőre több nagyhatalom is gyengén áll a kvóták tekintetében, így szerintem nekünk is itt kell majd a legnagyobb csatákra számítanunk" - mondta.

A magyarok a kvótaszerzés lehetősége miatt nem a legerősebb összeállításukban indulnak az olaszországi regattán, azok a versenyzők ugyanis, akik a tavalyi világbajnokságon már kiharcoltak ötkarikás indulási jogot, többet már nem gyűjthetnek az országnak. Az olimpiai számokban vb-t nyert egységek - Kovács Katalin (K-1 500), Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Kozmann György, Kolonics György duó (C-2 500 m) - azonban ott lesznek az Eb-n.

"Számukra jó alkalmat kínál a verseny az erőfelmérésre, megláthatják, hol is tartanak az európai mezőnyhöz képest" - tette hozzá Angyal.

Csütörtökön és pénteken az elő- és középfutamokat rendezik az Eb-n, a döntőkre pedig szombaton és vasárnap kerül sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását