2024. április 26. - Ervin

Az Eb- és Vk-indulás a tét Szegeden

Péntektől vasárnapig a Szeged melletti Maty-éri pálya ad otthont a kajakosok és kenusok idei első válogatóversenyének, amely a jövő csütörtökön kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra és a június 5-7-én rendezendő szegedi Világkupa-viada
2008. május 8. csütörtök 12:09 - Hírextra
A helyzet érdekes, ugyanis az olaszországi regattán szakáganként további egy-egy kvóta kiharcolása a cél, de mivel azok a versenyzők, akik a tavalyi világbajnokságon már szereztek indulási jogot az országnak, újabb kvótákat nem gyűjthetnek, másokat kell indítani az adott számokban. Ez alól kivétel a női K-1 500 m, a férfi C-2 500 m és a C-1 1000 m, ugyanis Kovács Katalin, a Kozmann György, Kolonics György duó és Vajda Attila ötkarikás számban elért vb-címével dönthet úgy, hogy versenyezni akar az Eb-n - a hírek szerint mindhárom egység él is ezzel a lehetőséggel.

Jelenleg hét férfi és négy női kajakos, továbbá három kenus kvótája van Magyarországnak.
A Vk-n nemzetenként és számonként két egység indítható, a viadal már az olimpiára fog válogatni. A 2007-es vb-n első hat között zárt magyar egységek - azonos összeállításban - A csapatként automatikusan résztvevői a Vk-nak, a hétvégi válogató a hazai B hajókról, illetve ha szükséges, mindkét magyar indulóról dönt majd.

A rajtlista alapján több számban is érdekes csatára van kilátás a válogatón. A nőknél 500 m egyesben összecsap egymással a vb-címvédő Kovács, az olimpiai bajnok Janics és a 2006-ban Eb- és vb-győztes Benedek Dalma. Utóbbi párosban - Paksy Tímeával - ezúttal nem indul, de az Athénban győztes, idén ismét összeült Kovács, Janics duó ott lesz a mezőnyben. A négyeseknél az immár Kovács nélkül felálló Paksy, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Benedek összeállítású hajó az abszolút favorit, de Janics is kipróbálja magát Medveczky Erikával, Faldum Berenikével és Csipes Tamarával.

A férfiaknál 1000 m négyesben várható a legnagyobb harc: az ebben a számban kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos, Storcz Botond és Horváth Gábor ezúttal Kökény Rolanddal vág neki a küzdelmeknek, Kammerer Zoltán pedig párostársával, Kucsera Gáborral, valamint Benkő Zoltánnal és Kadler Viktorral alkot kvartettet. Egyesben, 500 m-en várhatóan Vereckei, Benkő és Boros Gergely küzd majd az elsőségért, Kucsera és Kökény pedig 1000 m-en nevezett, míg Storcz és Horváth 500 m párosban is kipróbálja magát. A kenusoknál Vajda mindkét egyes számban indul, a Kozmann, Kolonics kettős viszont nem nevezett.

Az Eb-re utazó csapatot várhatóan vasárnap este hirdetik ki.

A Saint Gobain Kupáért kiírt válogató programja:
péntek:
1000 m-es előfutamok 10 ó, 1000 m-es és női K-4 500 m-es döntők 15 ó
szombat:
500 m-es előfutamok 9:30 ó, 500 m-es döntők 15 ó
vasárnap:
200 m-es előfutamok 8:30 ó, 200 m-es döntők 10:40 ó, férfi K-4 és C-4 500 m-es és női K-1, K-2, K-4, valamint C-4 1000 m-es döntők 15 ó
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását