2024. április 25. - Márk

Júniusban az operáé a főszerep Miskolcon

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idén Bartók Béla művei mellett a szláv zenét, annak kiemelkedő értékeit mutatja be; a június 11-én kezdődő 12 napos eseménysorozatra - több mint száz év zenei világát átfogva - tizenegy zeneszerző "érkezik vendégségbe"
2008. május 14. szerda 19:16 - Hírextra

Bátor Tamás hangsúlyozta: idén több mint félszáz programmal és - hasonlóképp az eddigi hagyományokhoz - számos helyszínen várják az operakedvelőket, illetve valamennyi érdeklődőt, aki szereti az igényes zenét és a kultúrát. Hozzátette: az opera műfaja mellett koncertek, balett, opera-rock show, gyermekelőadások és utcai rendezvények színesítik a palettát.

Mint mondta, az idei program egyfajta kultúrmisszió, gesztus, kéznyújtás a szomszédos országok népei felé. A szláv zenei élet nem véletlenül került főszereplőként az operafesztivál programjainak sorába, hiszen a szláv nemzeti opera megszületése egyike az európai történelem legizgalmasabb fejezeteinek - mutatott rá az igazgató. Példaként említette Csajkovszkij, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov munkásságát, valamint Rahmanyinov, Prokofjev, Sztravinszkij darabjait, amelyek közül számos alkotás felcsendül majd a borsodi megyeszékhelyen. A cseh és lengyel opera világából Smetana, Moniuszko, Dvorák, és Janacek műveit is láthatja, hallhatja majd a közönség.

A fesztivál természetesen idén is tartogat meglepetéseket, érdekességeket és kuriózumnak számító előadásokat, "ez egy visszahozhatatlan eseménysorozat" - hangsúlyozta Bátor Tamás. A különleges produkciók között beszélt például a pozsonyi operatársulat előadásáról, Csajkovszkij Anyeginjéről, amelyet az egyik legnevesebb rendező, Peter Konwitschny újít fel a fesztiválra, illetve a Moszkvai Helikon Színház Borisz Godunov-előadásáról, amelyen a Muszorgszkij-mű Sosztakovics által hangszerelt verziója hangzik el.

Bátor Tamás úgy vélte, hogy a miskolci operafesztivál fogalommá vált az elmúlt időszakban, az idei rendezvény a nyolcadik a sorban. A 12 napos programsorozat valamennyi darabját, előadását figyelmébe ajánlja a közönségnek, ugyanis mindegyik színvonalas, igazi élményt nyújtó produkció lesz.

A tervek szerint a "Bartók+szlávok" éve után "Bartók+Bécs", 2010-ben pedig "Bartók+Európa" következik az operafesztivál repertoárjában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását