2024. május 5. - Györgyi

Kultúrák közti párbeszéd

A múlt örökségének vizsgálatát, a dél-alföldi régió, Erdély és a Vajdaság sokszínű kultúrájának összekapcsolását, a különféle kulturális identitások harmonikus együttélését valamint a különböző kultúrák bemutatását helyezik a középpontba a kultúrák között
2008. február 8. péntek 10:57 - Hírextra
Az európai év magyarországi kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: a januárban elindult tematikus év keretében olyan projektek részesülnek támogatásban, amelyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit.

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének mottója: "Együtt a sokféleségben". A programsorozat a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését. Az évad magyarországi céljai között szerepel a kulturális sokszínűség - elsősorban a szomszédos országok és a határon túli magyarság - ünneplése, valamint a fiatalok és civil szervezetek bátorítása a programokban való részvételre.

Február 25-én kezdődik a "Corvinus nemzeti hetek" című rendezvénysorozat, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Irodája rendez. A program során egy adott héten, 3 napon keresztül egy ország vagy egy régió mutatja be oktatását, kultúráját, hagyományait. Elsőként Németország mutatkozik be az egyetem központi épületének aulájában, ahol fotókiállítás, vetélkedők, előadások, esténként pedig német zenés buli várja az érdeklődőket. Az egyetem tervei szerint a következő bemutatkozó a Görögország, Törökország, Albánia és Ciprus alkotta négyes lesz.

A hónap közepén indítja el "Hogy értsük egymás nyelvét" elnevezésű projektjét a Hungarolingua alapítvány. A program esettanulmányok és konfliktushelyzetek bemutatásával, megértésével és feldolgozásával kívánja segíteni a különféle kulturális identitások és meggyőződések harmonikus együttélését.

A hónap elején már elindulhatott három program: a múlt öröksége címmel zajlik a nyíregyházi Fiatalok Kulturális Szövetsége - Ifjúsági Egyesület által koordinált projekt, amelynek célja, hogy a középiskolás generáció - a kulturális örökség vizsgálatán és elemzésén keresztül - elősegítse a korábban határokkal, politikával, háborúval tagolt régió összefogását.

A Kulturális Háromszög Projekt a dél-alföldi régió, Szerbia és a Vajdaság, valamint Románia és Erdély igen sokszínű kultúrájának szervezett összekapcsolását tűzte ki célul. A program színházi előadások, filmvetítések, irodalmi előadások, felolvasóestek és pódiumbeszélgetések segítségével kívánja bemutatni a korábbi korszakok hagyományait és üzenetét.

A Planet Alapítvány kezdeményezése az "Ifjúságsegítők a magyarországi globális nevelésért" címet viseli. A projekt olyan magyarországi iskolákat és ifjúsági civil szervezeteket tömörítő szakmai hálózat kialakítására törekszik, amely lehetőséget ad a hátrányosabb helyzetű fiatalok bevonására az európai ifjúsági programokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását