2024. május 2. - Zsigmond

Félúton a nemzetközi program

Félidejéhez érkezett a Tíz hónap az iskolában, tíz hónap az operában című nemzetközi ifjúsági program, amelyben idén a Magyar Állami Operaház is részt vesz; a projektet koordináló francia mesterek szerint a magyar gyerekek jól haladnak a fölkészüléssel -
2008. május 14. szerda 20:28 - Hírextra
A programsorozat két évtizede indult el Franciaországban. Célja, hogy minél több gyerekkel ismertessék meg az opera műfaját, az operaházak működését, a kulisszák előtti és mögötti világot. A program, amelyben eddig összesen mintegy 900 gyerek vett részt, az idén vált nemzetközivé: a francia Opéra National de Paris mellett a holland Muztheater, az olasz Teatro Lirico Cagliari és a Magyar Állami Operaház is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

A négy európai színház 20-20 fős gyerekcsoportokkal dolgozik 10 hónapon át, a fiatalok végül egy közös produkcióban együtt állnak színpadra idén decemberben Párizsban, a National Opéra de Paris Amfiteátrumában. Minden ország más-más korosztályú csoporttal vesz részt a projektben: az olasz növendékek például a fiatalabbakat, a 10-12 év közöttieket képviselik, a magyar csoport középen helyezkedik el, 14 év körüli diákokkal.

A Magyar Állami Operaház a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium 22 tanulóját választott ki a projekthez. A gyerekeknek 10 hónap alatt betanított előadás zenei anyagát Isabelle Aboulker komponálta. A darab a Rómeó és Júlia témájára épül, így az abban szereplő dalok is ezt a tragikus szerelmi történetet elevenítik fel. A történet lehetőséget ad arra, hogy a különböző nemzetiségű gyerekek elgondolkodjanak a toleranciáról, a másság elfogadásáról.

"Ha összeszedett vagy, dolgozol valamiért, sikered lesz, elismerésben lesz részed", ez az egyik burkolt üzenete a programsorozatnak - mondta a magyar programfelelős Didier Grossmann művészeti vezetőt és karvezetőt, valamint Armelle Cornillon koreográfust idézve.

A párizsi mesterek január óta több ízben jártak Budapesten, hogy megnézzék, miként halad a munkával Kaposy Gergely karmester és Nagyszentpéteri Miklós táncos. A napokban jelezték, hogy mivel a magyar gyerekek elragadóan énekelnek, valószínűleg több énekes feladatot kapnak majd az előadásban - emelte ki Konrád Mónika.

Megjegyezte: a gyerekek kiválasztásánál feltétel volt, hogy olyan résztvevők kerüljenek be a csapatokba, akik nehéz családi körülmények között élnek, rossz szociális háttérrel rendelkeznek, de legalább kórus múltjuk és csekély zenei alapképzettségük van.

A nemzetközi együttműködés során szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek abban, hogy a Magyar Állami Operaház ifjúsági programjai európai ötletekkel, az európai mintát segítségül véve, de a hazai igényeket szem előtt tartva alakuljanak - fűzte hozzá Konrád Mónika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását