2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyben vannak a teknősök, mert nagyon ízletesek

Veszélybe kerültek a teknősök: amerikai biológusok attól tartanak, hogy a Délkelet-Ázsiában kedvelt fogásnak számító teknőshús miatt egyre nő a befogott példányok száma, így komoly károk fenyegetik a populációt.
2009. március 27. péntek 06:15 - HírExtra
Az Ázsiában csökkenő édesvízi teknősbéka-állomány fokozott teknősbefogáshoz vezetett az Egyesült Államok tavaiban és folyóiban - közölte Fred Janzen, az Iowai Állami Egyetem professzora, akinek az ökológia a szakterülete. Iowa államban az 1987-es 13,1 ezer tonnáról 2007-re 106 ezer tonnára emelkedett az elejtett teknősök húsának mennyisége, míg az engedéllyel bíró "vadászok" száma 175-re nőve megnégyszereződött.

Arkansas államban 2004 és 2006 között évente átlagosan 196 460 teknőst ejtettek el. Texasban már 2007-ben betiltották vadon élő példányok kereskedelmi célú begyűjtését, Floridában Charlie Crist kormányzó sürgetésére hasonló tilalom bevezetésén gondolkodnak. A kereskedelmi célú elejtést tarthatatlannak minősítő, arizonai székhelyű Központ a Biológiai Sokféleségért márciusban nyolc közép-nyugati és déli szövetségi államot szólított fel a gyakorlat betiltására.

A Tucsonban működő központ 24 természetvédő és közegészségügyi csoporttal együttműködve küldött petíciót a nyolc államba, amelyben megkérdőjelezték a teknőshús fogyasztásának biztonságát. A tiltakozást Arkansas, Iowa, Kentucky, Louisiana, Missouri, Ohio, Dél-Karolina, és Tennessee hivatalaihoz juttatták el.

"Azokban az államokban, ahol nincs, vagy nagyon laza a szabályozás, az emberek szabályosan kifosztják a folyókat" - mondta a központ szóvivője. Fred Janzen szerint ha a teknősállomány egyszer lecsökken, még a vadászatot megtiltva is évtizedekbe telik, mire újra jelentősen emelkedik.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását