2024. május 13. - Szervác, Imola

Sajnovics János 275

Kétszázhetvenöt éve, 1733. május 12-én született Sajnovics János csillagász, nyelvész, aki először ismerte fel a magyar és a lapp nyelv rokonságát. A nemesi származású Sajnovics a jezsuitáknál tanult, s 15 évesen vagyonáról lemondva belépett a rendbe.
2008. május 10. szombat 16:10 - Hírextra
Mivel tanulmányai közben kiváló matematikai képességekről tett tanúságot, elöljárói a híres bécsi udvari csillagvizsgáló intézetbe helyezték.

1769-ben a neves csillagász, Hell Miksa őt is magával vitte arra a lappföldi expedícióra, amelyet VII. Keresztély dán király megbízásából szervezett, egy égi jelenség megfigyelésére, amelytől a Nap-Föld távolság meghatározását remélték. Sajnovicsra nem magyar anyanyelve miatt is esett a választás: Hell a helyszínen akart utánajárni a híresztelésnek, hogy a magyar és a lapp nyelv rokonságban áll. A két jezsuita szerzetes 1768 végén érkezett meg a Norvégia legészakibb részén, a Jeges-tenger partján fekvő Vardö szigetére, ahol obszervatóriumot építettek és sikeresen megfigyelték a belépő és a Nap elől távozó Vénuszt.

Sajnovics szorgalmas nyelvészeti és néprajzi gyűjtőmunkája, majd egy Karjalából származó lapp misszionáriussal folytatott beszélgetései nyomán egyre inkább meggyőződött a nyelvrokonságról. A magyar és a lapp nyelv egyezését bizonyító értekezés vázlatát a dán akadémián olvasta fel, a nyomtatott változat 1770-ben jelent meg Demonstratio idioma Hungarorum et lapponum idem esse, azaz Bizonyítás a magyar és a lapp nyelv azonos voltáról címmel. Az átdolgozott és bővített itthoni kiadás, a Halotti Beszéd szövegének első teljes publikálásával 1771-ben látott napvilágot. A mű magyarul, a szerző anyanyelvén egészen a legutóbbi időkig nem volt hozzáférhető, fordítása csak néhány éve készült el. A számos elismerésben részesült Sajnovics letette a jezsuita rendben szokásos négy fogadalmat, bölcsészdoktori oklevelet és teológiai magisteri fokozatot szerzett, később a budai egyetemen a mennyiségtan tanára és a budai csillagvizsgáló adjunktusa volt. Művének negatív visszhangja miatt azonban tudományos terveit feladta, a rend feloszlatása után pap lett.

Sajnovics előtt többen is felvetették a magyar és egy-egy finnugor nyelv rokonságát, de ő volt az első, aki következetesen alkalmazta az összehasonlító módszert. Művének első felében a magyar-lapp nyelvrokonság ellen felhozott érveket cáfolja, a másodikban a rokonság mellett szóló bizonyítékait ismerteti. Munkáját főként alaktani egyezésekre építette, a grammatikai összehasonlítás jobbára csak egymás mellé helyezést jelent, a szintaktikai összevetés szinte teljesen hiányzik.

Munkája itthon óriási felháborodást keltett, a "halzsíros rokonság" felvetése után írta Barcsay Ábrahám: "Sajnovics jármától óvjuk nemzetünket, ki Lappóniából hurcolja nyelvünket". Csak három évtizeddel később jelent meg Gyarmathi Sámuel Affinitas című munkája, amely már a finnel és észttel is egybevetette nyelvünket. A század második felében Hunfalvy Pál, Budenz János bizonyították be, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvek családjába tartozik - igaz ennek érdekében valóságos szakmai háborút kellett vívniuk a török rokonság híveivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását