2024. április 28. - Valéria

Sétálj az egészségedért!

Mintegy 60 résztvevő egyórás sétájával indult szombat délelőtt a Margitszigeten a gyaloglást népszerűsítő mozgalom; a program fővédnöke April Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, maga is lépésszámlálót kapott a szervezőktől és sétálni indu
2008. május 10. szombat 16:00 - Hírextra
A Sétálj az egészségedért! programsorozatot a Magyar Elhízástudományi Társaság és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közösen rendezi a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás megelőzése érdekében az ország több pontján.

A szombati első séta alkalmából April Foley amerikai nagykövet üdvözölte a kezdeményezést. Elmondta, hogy 2006 óta, amióta posztját betölti Budapesten, minden alkalmat megragad, hogy népszerűsítse a mozgást. Úgy vélte, hogy az elhízás, valamint az ebből eredő betegségek egyformán súlyosbodó problémát jelentenek az Egyesült Államokban és Magyarországon is. Véleménye szerint a megoldásban már az is sokat segíthet, ha otthon többet tartjuk kikapcsolva a televíziót, a munkahelyeken pedig némi mozgást is beiktatunk.

Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke elmondta: az elhízottak aránya 20 százalék, a túlsúlyosaké pedig 47 százalék Magyarországon. A súlytöbblettel élők testsúlycsökkentése csak mozgással és energiaszegény étrenddel lehet sikeres. A gyalogló programban kis energiaigényű kezdeti terheléstől fokozatosan növekvő sebességű, tempós gyaloglás írható elő. Érdemes ellenőrizni a naponta megtett lépésszámot, ezáltal a megtett távot és a leadott energiát.

Mozgásformaként azért javasolják a gyaloglást, mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, mert mindenki számára elérhető és megoldható, nem terheli annyira a szervezetet, mint a futás, sőt közösségteremtő ereje is lehet.

A bemelegítő tornát és a sétaprogramot levezető Monspart Sarolta egykori tájfutó világbajnok úgy vélte, nem az a legfontosabb szempont, hogy az első sétán hányan vesznek részt, inkább az, hogy felhívják a mozgalomra, és magára a gyaloglásra, mint mozgásformára a figyelmet.

A szakemberek azt javasolják, hogy az elhízottak a gyaloglást naponta, de csak a kellemes érzés megmaradásáig folytassák, a táplálékbevitelt pedig 1000-1500 kilokalória közt tartsák, tehát ne éheztessék magukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását