2022. október 7. - Amália

Egy nap, és megnyílik a Régészeti Park

Több mint százféle programot állított össze az idei szezonra a százhalombattai Régészeti Park és a Matrica Múzeum.
2009. március 31. kedd 19:20 - HírExtra
Dobos Ágnes elmondta, hogy a négyhektáros park az ország első őskori szabadtéri múzeuma, ahol a bronz és vaskorból származó, valaha itt élt ismeretlen népek lakóhelyeinek rekonstruált változatát lehet megtekinteni, vesszőfonatból készült házfalakkal, kemencékkel. Az idén is több ezer látogatóra számítanak annál a 2700 éves eredeti halomsírnál, amely belül is körbejárható, és ahol különleges fényeffektusok teszik látványosabbá az "időutazást".

Ilyen sírba temetkeztek a letűnt korok emberei, akiket később a kelták, a rómaiak, az avarok, a hunok, majd a honfoglaló magyarok követtek - tette hozzá. Az újdonságok közé tartozik, hogy a park személyzete egy-egy régi korra jellemző ruhában fogadja a látogatókat. Lesz közöttük például kelta druida pap szőrmegalléros öltözékben, festett arccal, ahogy az a régészek dokumentumai szerint az időszámítás előtti második században lehetett. Néhány száz év elmúltával a keltákhoz tartozó eraviskus törzs tagjai "nézték ki" e Duna-parti területet a letelepedéshez, őrájuk pedig a terjeszkedő római birodalom katonái bukkantak itt.

Több relikvia is előkerült ezekből az időkből, például az ellenség nyilaitól óvó páncél, vagy a rövid, római kard, amely a közelharc kegyetlen fegyvere volt egykoron - idézte fel a sajtóreferens. A park kulturális programjai április 24-én egy családi nappal veszik kezdetüket. Ekkor ügyességi versenyeket, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek, és megismerkedhetnek a vendégek az ősi szövés, fonás, ruhakészítés gyakorlati fogásaival.

A látogatók megkóstolhatják a kelta ragut is, azt a durumbúzából, birkahúsból készült ételt, amely annak idején az itt élők fő eledele volt - említette érdekességként Dobos Ágnes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását