2024. május 8. - Mihály

Kiállítás a jelenségről

A Lipcse-jelenség címmel nyílik tárlat március 27-én Budapesten, a Műcsarnokban, ahol tizenöt német művész alkotásait mutatják be - tájékoztatta Csejdy Réka, az intézmény sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az MTI-t.
2008. március 18. kedd 08:44 - Hírextra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében látható tárlat választ adhat arra, miért, illetve hogyan válhatott a lipcsei művészet az utóbbi egy-két évtizedben egyetemes jelentőségűvé, miként válhattak képviselőiből a világ kiállítótermeinek sztárfigurái, a műkereskedelmi rekordeladások szereplői - tette hozzá.

Csejdy Réka kiemelte: a lipcsei iskola egyre inkább ismerősen csengő fogalom, egyre többen hallottak már hatásáról, s művészekről, akiket a lipcsei iskola inspirált, de csak keveseknek volt alkalma látni az eredeti munkákat, és azt is kevesen tudják, hogy lipcsei művészeten egy sokszínű, látványos, szórakoztató és egyben tartalmas vizuális nyelv értendő.

Tájékoztatása szerint a kiállítás elsődleges célja, hogy megismertesse a magyar és kelet-közép-európai közönséget a lipcsei művészeti szcéna festészeti, fotós és más, újabb médiumaiban az elmúlt mintegy másfél évtizedben létrejött produktumokkal, az úgynevezett "lipcsei iskola" heterogén, jellegében sajátosan lokális, mégis egyetemes jelentőségű munkáival, szellemiségével.
A tárlat szándéka emellett a lipcsei kortárs művészeti színtérről alkotott kép árnyalása, a művekről és kezdeményezésekről szerzett kép strukturálása, a lipcsei iskola fogalmának értelmezése olyan művek segítségével, amelyek az újraértelmezést segítik.

Csejdy Réka felhívta a figyelmet arra: a kiállítás és eseménysorozat egyben lehetőség két egykori szocialista ország poszt-szocialista művészete közötti hasonlóságok és különbségek érzékeltetésére, a sajátos kezdeményezések bemutatására.

A tárlaton Tilo Baumga:rtel, Viktoria Binschtok, Henriette Grahnert, Matthias Hoch, Katharina Immekus, Martin Kobe, Oliver Kossack, Ulf Puder, Neo Rauch, Ricarda Roggan, Christoph Ruckha:berle, David Schnell, Annette Schröter, Tilo Schulz, Matthias Weischer munkáit mutatják be. Látható majd egyebek mellett Martin Kobe: Cím nélkül, David Schnell: Átjáró, valamint Tilo Schulz: Installáció című alkotása.

A klosterneuburgi Essl Gyűjtemény, a lipcsei Galerie Kleindienst, a Dogenhaus Galerie, a Galerie Eigen + Art és a Galerie Klemm,s Berlin, valamint Christian Ehrentraut Berlin közreműködésével megvalósuló kiállítás a közgyűjteményekben és magángyűjtőknél található munkák szerepeltetésével az eddigi legszélesebb körű, reprezentatív bemutató - közölte Csejdy Réka.
A május 18-ig látogatható kiállításhoz több kísérőrendezvény, filmes program, múzeumi foglalkozás társul, a budapesti Goethe Intézettel, a Videospace Budapesttel, a BBS Fórummal és a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben. A tárlathoz kapcsolódva Clemens von Wedemeyer: Távozás című videóinstallációja tekinthető meg március 29-től a Videospace Budapest galériában, a Ráday utcában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását