2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hortobágyi gulyásfeszt

Rendkívül büszke kispásztoraira - ahogy mondja: a két "karalábé zsiványra" - Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Kht. igazgatója: Kosina Péter és Bordás Ádám ugyanis a legjobb párosnak bizonyult szombaton a bojtár-párosok pünkösdi versenyében.
2008. május 10. szombat 20:49 - Hírextra
Ez már önmagában is elismerésre méltó eredmény, de ennél sokkal fontosabb, hogy Kosina Péter egy ősi hortobágyi pásztorcsalád legifjabb bojtára, Bordás Ádám pedig Bordás Ádám csikós számadó fia: vagyis van tovább, van utánpótlás, vannak reményteljes fiatalok, akik tovább viszik őseik mesterségét.

Az országos pásztortalálkozón egyébként 12 felnőtt- és 4 bojtár páros mérte össze tudását egyebek mellett állathajtás- és számlálásban, állatkifogásban, vízhúzásban, karikás- és gulyásbot használatban.

"Beleidősödtek a bojtárok, s pásztorok lettek a Hortobágyon" - utalt Gencsi Zoltán arra, hogy az idei versenyen sok olyan pásztor is versengett, akik bojtárok voltak egykor a pusztán.

A versengésben megéhezett pásztorok, bojtárok és a látogatók a főzőversenyen készült pusztai ételekkel - gulyással, pörköltökkel, mangalica sültekkel és a hagyományos pásztor-eledellel, a bográcsban 32-szer megforgatott slambuccal - csillapíthatták éhségüket.

A hortobágyi pásztortalálkozó délután pásztor-táncversennyel folytatódott a vízi színpadon, majd este pásztorbált rendeznek az ősi betyárcsárdában, illetve a Kilenclyukú híd lábánál: "magunk fölé húzzuk a csillagos eget, hogy mindenki beférjen" - kommentálta a báli meghívót Gencsi Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását