2024. április 25. - Márk

Kihajtották az állatokat a hortobágyi pusztába

Szent György-napi ünnepet tartottak szombaton a Hortobágyon, a Kilenclyukú híd mellett: a téli pihenő után kihajtották az állatokat a pusztába.
2008. május 3. szombat 18:29 - Hírextra
Előtte - ugyancsak a hagyományokhoz igazodóan - minden jószág "rovásra került". Ez azt jelenti, hogy a pásztorok számot adnak a telelő jószágokról, majd rovásfára vésik a pusztába kihajtandó állatok számát.

A kondásoknak, juhászoknak, gulyásoknak és csikósoknak az őszi behajtáskor kell számot adniuk az állatokról. Ha ez megegyezik a rovásfán lévő értékkel, úgy jól vigyáztak a kondára, a juhnyájra, a gulyára és a ménesre, de ha híja van bármelyiknek is, kezdődik az elszámolás.

A Kilenclyukú híd lábánál lévő betyárcsárdában bioételekkel várták a kihajtási ünnep résztvevőit: a Hortobágyi Nemzeti Parkban tenyésztett bivalyból, szürkemarhából, gyöngyösből, rackajuhból és mangalicából készült ételek kerültek az asztalra, s a finomságokat bioborral kísérhették le a jó kedvű falatozók.

Este pásztortüzek lobbannak a pusztában: öreg pásztorok és kisbojtárok együtt gyújtják meg a tüzet, majd közösen nótáznak a síkságon kilométerekre ellátszó pásztortüzek mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását