2024. április 29. - Péter

Kiváló utazási célpont lett a Hortobágy

Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja címet a Hortobágyi Természetvédelmi s Génmegőrző Kht. Hortobágy, a pásztorok földje című pályaműve nyerte el az Európai Bizottság által kiírt pályázaton.
2008. május 9. péntek 14:56 - Hírextra

Az Európai Bizottság második alkalommal írt ki tavaly pályázatot, a Kiváló Európai Desztinációk témában. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai célpontokra és projektekre, illetve azok sokszínűségére.

Tavaly elsősorban olyan térségeket díjazzanak, amelyek hagyományaikat ápolják és autentikusan mutatják be a turisták számára - olvasható a Magyar Turizmus Zrt. közleményében.
Ezentúl a Hortobágy hivatalosan jogosult a Kiváló Európai Desztináció (European Destination of Excellence) cím használatára.

A pályázati felhívásra 21 pályamunka érkezett. A győztest követő térségek: Sárospatak, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós, Göcsej és Hollókő.

Az elbírálás a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, külső szakértők bevonásával zajlott. A végleges döntést egy szakmai záró konferencia keretei között egy bizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből áll. A Zrt. valamennyi pályázó részére promóciós támogatást nyújt.
Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség, illetve képviselőik részt vehetnek a 2008. évi, Franciaországban rendezendő Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaikkal együtt átvehetik a Kiváló Európai Desztináció díjat.

A Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja cím a térség - a Hortobágy - iránti turisztikai érdeklődésnek további lendületet adhat.
A Hortobágy - állapítja meg a Zrt. közleménye - az ember és a táj több ezer éves harmonikus együttélését szimbolizáló tájegység, ahol a hortobágyi pásztorélet minden elemét felölelő rendezvényeket tartanak, világörökségi környezetben, nemzeti parki felügyelettel.

Ezek során kiváló lehetőség nyílik az élő hagyományok, az alföldi pásztorélet és az ezekhez kapcsolódó népi mesterségek bemutatására, figyelembe véve a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását