Hortobágyi gulyásfeszt

Rendkívül büszke kispásztoraira - ahogy mondja: a két "karalábé zsiványra" - Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Kht. igazgatója: Kosina Péter és Bordás Ádám ugyanis a legjobb párosnak bizonyult szombaton a bojtár-párosok pünkösdi versenyében.

Ez már önmagában is elismerésre méltó eredmény, de ennél sokkal fontosabb, hogy Kosina Péter egy ősi hortobágyi pásztorcsalád legifjabb bojtára, Bordás Ádám pedig Bordás Ádám csikós számadó fia: vagyis van tovább, van utánpótlás, vannak reményteljes fiatalok, akik tovább viszik őseik mesterségét.

Az országos pásztortalálkozón egyébként 12 felnőtt- és 4 bojtár páros mérte össze tudását egyebek mellett állathajtás- és számlálásban, állatkifogásban, vízhúzásban, karikás- és gulyásbot használatban.

"Beleidősödtek a bojtárok, s pásztorok lettek a Hortobágyon" - utalt Gencsi Zoltán arra, hogy az idei versenyen sok olyan pásztor is versengett, akik bojtárok voltak egykor a pusztán.

A versengésben megéhezett pásztorok, bojtárok és a látogatók a főzőversenyen készült pusztai ételekkel - gulyással, pörköltökkel, mangalica sültekkel és a hagyományos pásztor-eledellel, a bográcsban 32-szer megforgatott slambuccal - csillapíthatták éhségüket.

A hortobágyi pásztortalálkozó délután pásztor-táncversennyel folytatódott a vízi színpadon, majd este pásztorbált rendeznek az ősi betyárcsárdában, illetve a Kilenclyukú híd lábánál: "magunk fölé húzzuk a csillagos eget, hogy mindenki beférjen" - kommentálta a báli meghívót Gencsi Zoltán.
Forrás: MTI