2024. április 19. - Emma

A Magyar Vöröskereszt tiltakozik

A Magyar Vöröskereszt tiltakozik március végén menesztett főigazgatójuknak a sajtóban megjelent állításai ellen - tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.
2008. május 9. péntek 17:21 - Hírextra
A távirati irodához eljuttatott tiltakozást egyebek mellett a Heti Világgazdaság (HVG) című hetilap legfrissebb számában megjelent Katasztrófaövezet című, a szervezet főigazgatójának elbocsátásával és a Vöröskereszt pénzügyeivel foglalkozó cikke váltotta ki, amit azóta más cikkek és híradások is követtek.

A szervezet kifogásolja, hogy volt főigazgatójuk "márciusi menesztését, illetve a szervezet gazdálkodását illetően az elmúlt napokban több fórumon is valótlan, a Magyar Vöröskereszt jó hírnevét súlyosan sértő állításokat tett közzé".

Mint hangsúlyozzák: a főigazgató eddig nem tudta bemutatni a vádjaira vonatkozó bizonyítékokat.
A HVG-ben közölt írás azt állítja, hogy a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége (ov) azért menesztette március végén az alig több mint fél éve kinevezett Czimbalmos Ágnes főigazgatót, mert a márciusi ov ülésen tisztázni akarta mintegy 104 millió hiányzó forint sorsát.

"Főigazgatóvá választásom óta több olyan ügyről szereztem tudomást, amely kárt okozott a Vöröskeresztnek. Ezek között van adócsalás, színlelt szerződés vagy hűtlen kezelés, illetve nem jogszerű működés" - idézi az hetilap a főigazgató rövid feljegyzését, amelyet az ov ülésére érkezők kaptak.

A HVG kitér számos, a lap szerint gazdasági bűncselekmények gyanúját felvető hiányra is. Ilyen többek közt a 2004 decemberi távol-keleti szökőár okozta károk enyhítését szolgáló segélypénzek elszámolásával kapcsolatos deficit, amely a cikk szerint úgy következett be, hogy a közösségi ház és a gyermekkórházi szárny építkezését menedzselő Srí Lanka-i tiszteletbeli konzul "egyetlen számlát sem küldött arról a 108 ezer dollárról, amit a szervezet átutalt". Mint hozzáteszik: "helyi szakemberek úgy vélték, a tavaly májusban átadott épület az említett összeg 60-65 százalékáért készült el".

Ezen kívül a szökőár kárainak enyhítését segítő magyar szerepvállalásról szóló "Cunami" munkacímű könyv elkészítésére adott 2,5 millió forint is eltűnt, mivel a kiadó csődbe ment - állítja a lap.

Az írásban megjelentek még könyvvizsgálói jelentésekből kiragadott szemelvények is, amelyek Pest megyei cégeknek a Vöröskereszttel folytatott üzleteit taglalják, s a hetilap a Magyar Vöröskereszt költségvetésének visszásságaira is utalt, amit az országos vezetőség ülésén felszólaló alelnök szavaival támasztott alá. Nemesvári Márta ugyanis a hetilapban idézett jegyzőkönyv szövege szerint azt mondta, nem is olyan régen "még a zárszámadásokat is, meg a közhasznúsági jelentéseket is úgy fogadtuk el, hogy nem voltak valós számok".

A Vöröskereszt közleménye viszont arra hívja a fel a figyelmet, hogy "Czimbalmos Ágnes fél éves főigazgatói tevékenységét a Magyar Vöröskeresztet szakmai válságba taszító vezetői alkalmatlanság jellemezte, ami - többek között - az Országos Igazgatóságon dolgozók közel harmadának önkéntes távozásához, illetve az Országos Vezetőség Czimbalmos Ágnessel szembeni bizalomvesztéséhez vezetett" - áll a közleményben.

A Magyar Vöröskereszt kész jogi útra terelni az ügyet - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását