2024. április 25. - Márk

OCÖ, Mazsihisz kontra Magyar Gárda

Az ügyészség mint felperes pernyertességének előmozdítása érdekében az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kérte a Fővárosi Bíróságot (FB), hogy a felperesi oldalon beavatkozhasson a Magyar G
2008. május 9. péntek 12:35 - Hírextra

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek azt mondta: azért kérték az ügyben eljáró bíróságot, hogy beavatkozhassanak a "náci nézeteket valló, félkatonai szervezet" feloszlatásának perébe, mert "ez egy félmilliónyi kisebbség mellett az egész társadalom ügye". Hozzátette: "itt dől el, hogy a magyar demokrácia utat enged-e a fekete ruhás, fehér fűzős fekete bakancsok masírozásának, engedi-e, hogy félelmet kelthessen egy alakulat egy népcsoportban, amikor árpádsávos zászlók alatt cigánytelepeken keresztülmasíroz".

Emlékeztetett arra, hogy 70 ezer aláírással törvénymódosítást kezdeményeztek annak érdekében, hogy a Magyar Gárdát és a hozzá hasonló szervezeteket a jog eszközeivel betiltsák. A beadványról egyébként már folyik az ötpárti egyeztetés.

Az OCÖ elnöke felidézte, hogy a per első, március 12-i tárgyalására a gárdisták sem őt, sem képviselőtársait és roma szervezetek más képviselőit sem engedték be a tárgyalóterembe, hanem "vezényszóra" kiszorították őket a terem elől.

Kolompár Orbán az MTI-nek azt is elmondta, hogy neki és szervezete jogi képviselőjének a bíróság biztosítani fogja a május 19-i tárgyaláson való részvételt és ülőhelyet.
Egri Oszkár, a Mazsihisz jogi képviselője a távirati irodának azt mondta, szerdán megkapták az FB idézését, hogy elfogadták őket mint a perbe beavatkozókat. Hozzátette: az ügyészség mint felperesi partner nem volt együttműködő, így minden iratot, jegyzőkönyvet a bíróságtól kaptak meg, és azok tanulmányozását megkezdték.

Egri Oszkár rámutatott arra, hogy a perben a felperesi oldalon beavatkozóként részt vevő Mazsihisz és OCÖ is indítványt, észrevételt tehet, és betekinthet az ügy minden iratába.
A Fővárosi Bíróság csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy annak, aki részt akar venni a Magyar Gárda perének következő, május 19-i tárgyalásán, regisztráltatnia kell magát. A tárgyalóteremben ugyanis csak 63 ülőhely áll majd rendelkezésre, ezért kötik regisztrációhoz a részvételt mind a sajtó munkatársai, mind pedig az érdeklődők számára.

Azon érdeklődőknek, akik a tárgyalóterembe a regisztráció ellenére vagy annak hiányában nem jutnak be, a bíróságnak nem áll módjában biztosítani a tárgyalóterem előtti tartózkodást, kizárólag a bíróság épületén kívül várakozhatnak, melynek biztosítása a helyszínen lévő biztonsági szolgálat és rendőrség feladata lesz.

A Magyar Gárda feloszlatása iránti, ügyészség által kezdeményezett polgári per első, március 12-i tárgyalásának helyszínén a gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását kényszerrel megakadályozva irányíthatták az eseményeket. Az eset kapcsán az igazságügyi és rendészeti miniszter utasította a rendőrséget, hogy határozottabban lépjen fel a bíróságokon tárgyalás közben demonstrálókkal szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását