2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Együtt zenél Észak és Dél

Mari Boine és zenekara Norvégiából, míg a Tinariwen együttes a nyugat-afrikai Maliból érkezik Budapestre Ibrahim Ag Alhabib vezetésével, és vasárnap koncertet ad a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2008. május 7. szerda 18:05 - Hírextra
Mari Boine világhírű énekesnő számi nemzetiségű, a Lappföld Sarkkörön túli, Norvégiához tartozó részéről származik. Ez a nemzetiség 20 évvel ezelőtt vállalhatta először nyelvét, vallását, énekeit. A számik ismét énekelhették a kőkorszak óta megőrzött dallamaikat, a joikukat és vehették elő szertartásaik ősi hangszereit, a sámándobokat.

Az énekesnő 20 éve járja a világot gondosan megválogatott zenészeivel, miközben tanulmányozza a számihoz hasonló felépítésű zenéket, a többi között Afrika különböző országaiban is.

Mari Boine 1990-ben tűnt fel a világzene színpadán a Gula Gula című lemezével, legújabb anyaga, a 2006-os Idjagiedas ugyancsak reveláció: életműve legintimebb darabja egymásba olvasztja az Északi-sarkvidéket Afrikával, az elragadtatást az elfojtással és táncra hívja a természeti erőket.

A Tinariwen együttes 1979-ben alakult egy afrikai menekülttáborban. Zenészei még a tuareg felkelésben is részt vettek a 90-es években. Később azonban csak a zenével kívánták a berberekhez tartozó tuaregek felemelkedését szolgálni - ismertette a zenekar történetét az MTI-nek Olasz Mihály projektvezető. Népük zenéjét játsszák, és ők voltak az első tuareg zenekar, amely akusztikus gitárról elektromosra váltott.

Az együttes stílusát a tradicionális berber népdalok, a sivatagi gyökér-blues, valamint a Led Zeppelin, a Jimi Hendrix és a Santana által inspirált blues-rock elegyítésével alakította ki. A végeredmény a világszerte hódító, teljesen egyedi sivatagi blues, amelyet a Tinariwen a Művészetek Palotájában is játszani fog. Az Ibrahim Ag Alhabib dalszerző, énekes-gitáros vezette zenekar az elmúlt három évben lemezeivel vezeti a világzenei listákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását