2024. április 20. - Tivadar

Táncfórum 2008

A Tánc Világnapjához kapcsolódva nyolcadik alkalommal rendezi meg idén a Táncfórumot a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége. Az április 17. és 29. között zajló rangos programsorozatnak a Művészetek Palotája és a Nemzeti Táncszínház ad o
2008. március 19. szerda 09:13 - Hírextra

A Tánc Világnapját huszonöt éve a klasszikus balett egyik nagy alakja, Jean Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünneplik világszerte.

A fesztiválon számos bemutatót láthat a közönség: a Nemzeti Táncszínházban Fodor Zoltán és Barta Dóra Henry Purcell és Federico García Lorca által inspirált Dido/Bernarda Alba háza című darabját, az öt ország alkotóinak munkájából született Koreográfus-vallomásokat és a Duna Művészegyüttes tavaszköszöntő előadását, az Aranyágat.

A Művészetek Palotája ad helyet a Magyar BalettSzínház Gödöllő bemutatójának, a Bolero/Déjá vu/Carmen című előadásnak.

A Táncfórum szervezői a gyerekekre is gondoltak: nekik szól a Honvéd Táncszínház Zene-Bona, Szana-Szét címet viselő produkciója, amely többek között Tóth Kriszta, Varró Dániel, Oravetz Imre és Kukorelly Endre gyermekverseire épül.

A fesztivál külföldi vendége idén a New York-i Shen Wei Dance Arts társulat Tavaszi áldozat/Folding című darabjával. Mint a Táncfórumról szóló összegzésben írják, a kínai származású koreográfus-táncos-designer munkáit a New York Times a "különlegesen kreatív" és a "lélegzetelállítóan látványos" jelzőkkel illette.

Shen Weit napjaink egyik legkiemelkedőbb alkotó tehetségének tartják a nemzetközi táncéletben. A Shen Wei Dance Arts a 2000-es Amerikai Táncfesztiválon debütált, és azóta a világ legjobb táncegyüttesei között tartják számon - hangsúlyozzák a szervezők.

A programsorozat záró rendezvénye a Tánc Világnapján a Bozsik Yvette Társulat, a Frenák Pál Társulat és az Experidance részvételével a Művészetek Palotájában rendezett gálaműsor, melynek keretében átadják a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, köztük az életműdíjat, az évad legjobb férfi, illetve női táncosának járó elismerést, az Imre Zoltán Alapítvány díját, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjat is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását