2024. április 29. - Péter

Drágulhat a kollégiumi és óvodai étkezés

Drágulhat a kollégiumi, bölcsődei és óvodai étkezés. Májustól ugyanis az eddig adómentes közétkeztetést 20 százalékos áfa terheli ott, ahol az ételért külön kell fizetni. Vagyis a legtöbb kollégiumban és óvódában. Az intézmények abban reménykednek, hogy a
2008. május 4. vasárnap 08:09 - Hírextra
A magánóvodákban és bölcsődékben valószínűleg árat emelnek.

Az egyik kollégiumi konyhán ezer gyerekre főznek naponta. Akárcsak a kórházakban, itt is kétféle menüből lehet választani. "Átlagban minden héten van két főzelék is, tésztafélék, rizs, burgonya felváltva, apró- és szelet húsok is" - mondta Kőrösi Józsefné, szakács.

A diákok szerint a kollégiumban jó a konyha, az étel mennyiségével viszont nem mindenki elégedett.

Itt a kollégiumi díjban nincs benne az étkezés ára, azért külön kell fizetniük a diákoknak.

"A teljes díj az olyan 13400 forint körül van, viszont van olyan, aki csak 50 százalékot fizet" - mondta az egyik diák.

Májustól emelkedhetnek a költségek. Januárban ugyan áfa-mentessé tették a kollégiumi, az óvodai és a bölcsödei étekeztetést, májustól viszont ezeket a szolgáltatásokat 20 százalékos áfa terheli.

Kardos Kálmán, a Nevelési Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója erről azt mondta: "A beszedett térítési díjakat tartalmazó áfát visszaigényelhetjük, illetve az élelmezést biztosító szolgáltató Kft. is visszaigényelheti, ennek következtében nincs ok a változtatásra."

Egy budapesti óvodában napi 300 forintot fizetnek a szülők a kicsik étkeztetésére, a többit a kerületi önkormányzat teszi hozzá. Áremelést itt sem terveznek. "Ez a szülőket szerintem nem fogja érinteni, ez az önkormányzatok megállapodása a konyhákkal, hogy ki mennyit vállal" - nyilatkozta Nemes Lajosné, a Báthory utcai óvoda vezetője.

A Híradó által megkérdezett magánóvodákban viszont valószínűleg többet kell majd fizetniük a szülőknek. A törvény azonban kimondja, hogy most csak azok emelhetnek, akik januárban - az áfamentesség miatt - csökkentették áraikat. Akik nem, azok most az áfa-növekedésre hivatkozva nem emelhetik meg az étkeztetés díját.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását