2024. április 27. - Zita

Miből telik neki?

Egymást jelentik föl az emberek az APEH-nál. Egy év alatt négyszeresére nőtt a bejelentések száma. Főként a vagyonosodási vizsgálatok bevezetése óta szaporodtak meg a telefonok. Szomszédok, üzlettársak, sőt rokonok is feljelentik egymást.
2008. május 4. vasárnap 08:15 - Hírextra
Főleg az új házak tulajdonosai azok, akikre legtöbbször felhívják jóakaróik az APEH figyelmét. Az adószakértő szerint az APEH főleg saját adatbázisa alapján választja ki, hogy kinél indít vagyonosodási vizsgálatot, de kívülről is jócskán érkeznek jelzések.

Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke azt mondja: a sértett üzlettárs, az elküldött alkalmazott, az elvált házastárs: ilyen sorrendet állíthatnánk fel a feljelentők között.

Az utóbbi egy évben megnégyszereződött az ilyen bejelentések száma. Az APEH nem vizsgálódik minden telefonhívás vagy levél után. Először saját nyilvántartásukban néznek utána a feljelentett adózónak. Ha nekik is gyanús, csak akkor indul el a vizsgálat.

Az APEH-nél azt nem tartják nyilván, hogy a jobb környéken élők, a gazdagabbak vagy inkább az átlagemberek jelentik-e fel egymást. Egy biztos: az adóhatósághoz érkezett bejelentések nagyrésze név nélküli.

Az APEH tavaly január óta több mint 15000 vagyonosodási vizsgálatot zárt le, de most is kétezer ellenőrzés folyik. Egy részük feljelentés alapján.

Ez azért még mindig nem nagyon nagy szám. Ne képzelje senki, hogy tízezres-százezres nagyságrend, úgy ezres nagyságrendben érkeztek az utóbbi egy évben bejelentések.

Az adóhatóságnál azt mondják: idén is lesznek újabb vagyonosodási vizsgálatok, de döntően továbbra sem a feljelentők információi alapján.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását