2024. április 29. - Péter

Mit nem mond az MSZP?

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja elvárja, hogy valamennyi devizahitelezéssel foglalkozó hazai bank csökkentse a devizahitelesek havi törlesztő részleteit.
2009. augusztus 31. hétfő 16:24 - HírExtra
Az OTP Bank egyes termékek esetében október elejétől kamatot csökkent, ami a forint- és a deviza alapú hiteleket is érinti - jelentette be vasárnap Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, aki ezzel összefüggésben a lakossági hiteldinamika mérsékelt erősödésére számít.

Az MSZP parlamenti frakciójának tagjai üdvözlik a pénzintézet bejelentését, amely a devizahitelek törlesztőrészletének csökkentését helyezi kilátásba. Szerintük a válságkezelő kormány tevékenységének is köszönhetően erősödött, majd stabilizálódott a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest is. Ez is jelentős mértékben hozzájárulhat, hogy végre valóban csökkenjenek a devizahitelek havi törlesztő részletei. Bizonyára ezt a törlesztő részlet-csökkentést erősíti a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése is - áll a közleményben.

A frakció szerint a legfontosabb tényező, hogy a kormány tevékenységének és a frakció következetes, az ország érdekében eddig is meghozott döntéseinek is köszönhetően nem csak a forint árfolyama stabilizálódott, hanem Magyarország kockázati besorolása is jelentősen javult. A lakosság számára kedvező folyamat, hogy a devizahitelekkel rendelkezők ősztől kezdődően alacsonyabb havi törlesztő részletet fizethetnek, hiszen a bankok is olcsóbban jutnak devizához az árfolyam-erősödés és hazánk kockázati besorolásának javulása miatt. "Így joggal várható el, hogy valamennyi hazai bank csökkentse az ősszel - szeptember-október hónaptól - az otthonukért magas hitelköltségeket fizetők terheit" - írják.

"Sokkal könnyebben és gyorsabban lehet a banki etikai kódexet megalkotni, ha a bankok részéről már most érezhető csökkenő részletek terhelik majd a devizahiteleseket. Ez nem csak gesztus lenne a bankok részéről, hanem indokolt és logikus lépés is, hiszen már 5-6 hónapja 270 forint körül van az euró, míg 180 forint alatt a svájci frank árfolyama. A kormány által kibocsátott kötvény többszörös túljegyzése is jelzi, hogy növekszik hazánk iránt a bizalom, és elismerik külföldön is a kormány következetes válságkezelő tevékenységét" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását