2024. április 19. - Emma

Természetazonos hormonkészítmények

A természetazonos hormonkészítmények legfeljebb önmagukkal azonosak; semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ezekkel a súlyos hormonzavar vagy az Alzheimer-kór eredményesen kezelhető, és nem hatékonyabbak, mint a receptköteles készítmények. Az amerikai Élel
2008. április 30. szerda 13:49 - Hírextra
Világszerte terjednek a "természetazonos" hormonok, főleg az asszonyok életét megkeserítő "változó kor" panaszainak kezelésére. A jelenség különösen ott szembetűnő, ahol még a receptköteles gyógyszereket is szabadon, akár a televizióban lehet reklámozni, tehát az Egyesült Államokban.

"A veszélyes, receptköteles gyógyszerek természetes, biztonságos alternativája" - írják a természetazonosnak nevezett készítményekről, de akadt olyan hirdetés is, ami azt állította, hogy "megelőzi az Alzheimer-kórt és az időskori elbutulást". Az illetékes amerikai hivatal úgy véli, hogy ezek a reklámok még az egészségügyben dolgozókat is félrevezetik, nem csupán a betegeket és hozzátartozóikat.

A hirdetések azt állítják, hogy a természetazonos készítmények biztonságosabbak és hatékonyabbak, mint a gyógyszeripar által gyártott és a hivatal által engedélyezett szerek. Az FDA hangsúlyozza, hogy egyelőre semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ezek a sokfelé, szabadon megvehető tabletták és kenőcsök valóban biztonságosabbak lennének, mint a gyógyszergyárak által készített, szintetikus hormonok.

A terjesztők azt is állítják, hogy ezek a csodaszerek nem okoznak szívelváltozásokat, sőt gyógyítják a szívbetegségek bizonyos formáit vagy az emlőrákot. A szakemberek itt is fölhívják a figyelmet arra, hogy a természetazonos készítmények, a receptköteles szerekhez hasonlóan, nem megfelelően alkalmazva mellékhatásokhoz vezethetnek.

Az új hormonok között ott szerepel az ösztriol, az ösztrogén enyhe formája és a reklámok szerint ez jobb, mint a nemzetközi hatóságok által engedélyezett ösztrogénváltozatok. Az FDA leszögezi, hogy mivel az ösztriol hatása, biztonságos alkalmazhatósága egyelőre nem bizonyított, ezért ezt a hormonváltozatot patikai forgalmazásra nem engedélyezték.

Bizonyos gyógyszertárak, amelyekben természetazonos szereket készítenek, azt mondják, hogy a páciens nyálmintája szerint, egyénre szabottan tudják megcsinálni az optimális hormonkészítményt, így ez sokkalta hatékonyabb, mint a gyógyszeripar gyártotta tabletták.

A nyilvánosságra hozott FDA-vélemény tájékoztatja a hölgyeket, hogy hormonháztartásuk egész nap folyamatosan változik, ezért akár a nyálból, akár a vérből vagy vizeletből vesznek mintát, az csupán a pillanatnyi helyzetet tükrözi és az akkor összeállított szer egyáltalán nem megfelelő esetleges betegségük, panaszaik optimális kezelésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását