2023. március 28. - Gedeon, Johanna

Új eredmény a rákról

Nehezebb diagnosztizálni az emlőrákot a hormonkezelt nőknél. A Los Angeles Biomedical Kutatóintézet munkatársai megállapították, hogy a kombinált hormonkezelésben részesülő nőknél gyakoribb a kórosnak tűnő mammogram, valamint gyakrabban végeznek emiatt bi
2008. február 28. csütörtök 14:19 - Hírextra
Dr. Rowan T. Chlebowski munkatársaival 16608 menopauzában levő nő egészségügyi adatait vizsgálta meg, akik 1993 és 1998 között egy, az egészségi állapotukat felmérő klinikai vizsgálatban vettek részt. Közülük 8506-an kaptak kombinált hormonkezelést, míg 8102-en hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Mindenkinél végeztek évente mammográfiát, valamint szükség szerint biopsziát (szöveti mintavétel) végeztek.

A vizsgálat ideje alatt az első csoportban 199 nőnél, a kontroll csoportban 150 nőnél alakult ki emlőrák. A mammográfia során a hormont szedők között gyakoribb volt a kóros felvétel (35 százalék a 23-mal szemben), és ebben a csoportban az első évben 4 százalékkal, az ötödik évben 11 százalékkal nőtt a kóros mammogram (mammográfia során készített felvétel) esélye.

A hormont szedők között a biopszia gyakorisága is nagyobb volt, mint a kontrollcsoportban (10 százalék a 6,1-del szemben). „Annak ellenére, hogy a hormont szedők között a biopszia során kevesebb daganatot fedeztek fel (14,8 százalék a 19,6-hoz képest), ebben a csoportban több emlőrák alakult ki és a daganatokat későbbi stádiumban tudták csak felfedezni, mint a kontrollcsoportban. A hormonszedés abbahagyását követően azonban még legalább egy évig fennmaradt a különbség a mammográfia terén azokhoz képest, akik nem szedtek hormonkészítményt.” – magyarázta Dr. Chlebowski.

A téves szűrési eredmények oka az, hogy a hormonkezelés megnöveli az emlő szövetének sűrűségét, ami egyrészt kedvez a daganat kialakulásának, másrészt jelentősen csökkenti a hagyományos szűrővizsgálatok hatékonyságát. A kutatók szerint mindezt figyelembe kell venni, ha akár csak egy rövid hormonkezelés elkezdését is mérlegeli az orvos.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását