2024. április 20. - Tivadar

Az igazság ára című műsor sérti a magánszféra sérthetetlenségét

A TV2 Az igazság ára című műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvényt - áll az Országos Rádió és T
2008. április 30. szerda 15:25 - Hírextra
A médiahatóság hivatalból indított vizsgálat alapján, egyhangúlag hozott határozatot előző napi ülésén, egyben 30 percre felfüggesztve a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságát.
A testület Az igazság ára című műsor tartalmát vizsgálva megállapította, hogy a TV2 által "pszichológiai játéknak" nevezett sorozat azt közvetíti, hogy az emberi személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember "átlátszóvá alázható."

A műsorban részt vevők a magánélet legbensőbb körének feltárására pénznyeremény érdekében vállalkoznak, így a műsor azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető, konzumálható.

A műsor azt az elvárást támasztja szereplőivel szemben, hogy - a megnyerhető pénzösszegért cserében - testi és lelki valójuk előre meghatározatlan legbensőbb részét tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.

A játékosok, a kérdés-felelet sorozat előrehaladtával, mivel a kérdések egyre bensőbb titkokra irányulnak, önrendelkezési joguk végső maradékát is elveszítik. A műsor résztvevői olyan helyzetbe kerülhetnek, amelyben különleges személyes adataik feletti ellenőrzésük megszűnik, akár még a válasz esetleges megtagadása esetén is, ez pedig a személyiség teljes feladása előtti menekülési utakat elzárja. Ez önmagában is összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a magánélet tiszteletben tartásának mindenkire kiterjedő kötelezettségével.

Mindezek alapján az ORTT megállapította, hogy Az igazság ára c. műsorszám jellege, nézőpontja súlyosan sérti a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a Médiatörvény 3. paragrafusának 2. bekezdésében foglalt rendelkezést.

A TV2 sajtóosztályán az MTI érdeklődésére azt közölték: mivel hivatalosan nem értesültek a döntésről, annak tartalmáról, így nem áll módjukban kommentálni azt.

Várdy Zoltán, a TV2 tavaly nyáron hivatalba lépett vezérigazgatója két hónapja, az MTI-nek nyilatkozva azt ígérte, 2010-re piacvezetővé válik a nézettségi versenyben jelenleg ezüstérmes csatorna; "nem radikális átalakítást tervezünk, hanem a műsorok finomhangolását" - mondta, példaként épp az akkoriban indult, nem a tudást, hanem a - családon belüli titkok, kimondatlanságok okozta - drámát középpontjába állító, talkshow alapú vetélkedőjüket, Az igazság árát említette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását