2024. május 4. - Mónika, Flórián

Brit diáklányok oltatnák magukat

A vakcinákkal szembeni ellenérzések ellenére a brit diáklányok 70 százaléka beoltatná magát a méhnyakrákot okozó humán papillomavírussal (HPV) szemben védettséget biztosító oltóanyaggal.
2008. április 28. hétfő 12:05 - Hírextra
Manchesterben végzett felmérés szerint a szülők elegendő számban egyeznének bele kamaszlányaik beoltásába ahhoz, hogy működőképes legyen a szeptemberben induló országos vakcinálási program - számoltak be a kutatók a British Medical Journal című orvosi szaklapban.

Jelenleg két oltóanyag létezik, amely a HPV-fertőzéssel szemben védettséget biztosít. A fiatal lányok esetében, akik még nem fertőződtek meg a szexuális úton terjedő kórokozóval, mindkét vakcina hatékonynak bizonyult a vírus okozta elváltozások megelőzésében.

Ám Nagy-Britanniában, ahogy Európa más államában is, sok szülő megkérdőjelezi a védőoltás biztonságosságát. Különösen vitatható a HPV-elleni oltás, mivel egy olyan vakcináról van szó, amely nemi úton terjedő betegség ellen nyújt védettséget, viszont jelenleg kizárólag lányoknak adják, s az oltást többször meg kell ismételni.

A Manchesteri Egyetem által végzett vizsgálatba a város két iskolaszervezete kapcsolódott be. A HPV-elleni oltást 36 középiskola 2817, tizenkét és tizenhárom éves diáklányának ajánlották fel. A vakcina első adagját a lányok 70,6 százaléka adatta be magának, míg a másodikat 68,5 százaléka.

A legfőbb indok, amellyel a szülők visszautasították a védőoltást, a vakcinával kapcsolatos információk hiánya, valamint hosszú távú biztonsága. Erre hivatkoztak a készítményt visszautasítók 36 százaléka. A szülőknek mindössze 10 százaléka említette gyermekük korát, s további 3 százalék hivatkozott arra, hogy a lányok az oltás nyújtotta biztonság hatására szexuális kapcsolatot létesíthetnek.

"Ezek az eredmények biztatóak az ősszel kezdődő országos vakcinációs program szempontjából, ám a siker valódi ismerve azon lányok részaránya lesz, akik mindhárom védőoltást megkapják" - mutattak rá a manchesteri kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását