2024. április 25. - Márk

Az asszony főzzön, a férfi keressen

Továbbra is a hagyományos családi munkamegosztás hívei a csehek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozta nyilvánosságra a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet.
2007. december 7. péntek 18:40 - Hírextra

A megkérdezettek 76 százaléka szerint a családban az asszonynak kell főznie, míg az ellenkezőjét csak egy százalék gondolja. Hogy ezt a munkát felváltva mindkettőjüknek, illetve közösen kellene végezni, azt az emberek mindössze 23 százaléka véli.

Ami viszont a család anyagi biztonságának megteremtését illeti, ott hasonló nagyságban a férfiak vezetnek. A megkérdezettek 70 százaléka állította azt, hogy a családban keresnie elsősorban a férfinak kell. Egy százalék szánná ezt a szerepet az asszonynak, míg 29 százalék szerint mindkét félnek kötelessége hozzájárulni a család eltartásához.

A hagyományos családfelfogás továbbélésére vall, hogyan ítélik meg a csehek a sikeres férfit, illetve a sikeres nőt. Kiderült: míg a nőknél az a siker mércéje, hogyan tudja összeegyeztetni a karriert és a családról való gondoskodást, addig a férfiaknál az egyetlen kritérium a karrier. Ezt a véleményt a megkérdezettek 90 százaléka vallotta.

A hagyományos családfelfogás az idősebbek körében a legerősebb, míg a fiatalabb nemzedékek egyre jobban hajlanak az egyenlő munkamegosztás felé.

Érdekes az is, hogy a családról való gondoskodást a férfiak döntő része a nőkre hárította, míg a nők között jóval magasabb volt azok aránya, akik szerint a partnereknek közösen kell ezt a feladatot megoldaniuk.

A közvélemény-kutató intézet kommentárja szerint ezek az adatok a kilencvenes évek közepe óta gyakorlatilag nem igen változtak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását