2024. április 29. - Péter

Einstein gyufából

Gyufaskatulyát sok ezren gyűjtenek, hiszen címkéjük évtizedeken át annyira változatos és gyakran nemes grafikájú volt, akár a bélyegeké. Egy budapesti gyűjtő azonban nemcsak passzív szemlélője a tömött dobozkáknak, hanem alkotó módon fel is használja azok
2008. február 20. szerda 10:06 - Hírextra
Tízéves korában találta meg családi vitrinjükben az első gyufaházat Bozóki Sándor, aki "civilben" egyetemi adjunktus, matematikus és közgazdász Budapesten. Azóta háromezer gyufásdobozt, több százezer gyufacímkét gyűjtött össze. A gyufaszálakból építkezésben pedig a világon egyedülálló újítónak számít. Eddig nyolc kiállításon adott számot nem mindennapi hobbijáról.
- Gyűjtőszenvedélyemnek köszönhetően komoly gyufatörténeti ismeretekre tettem szert -büszkélkedik a "mester". - A gyufagyárak az évtizedek során világszerte rendkívül színes választékkal lepték meg az embereket. A színes, patinás feliratok a második világháborút követő évtizedekre a legjellemzőbbek. Napjainkra már sokat változott a gyufásdobozok alakja, hiszen háromszög formájút, henger alakút és levélszerűen széthajthatót is találunk köztük, s a méretek is nagyon eltérőek. A gyufaszálak hossza 2-től 30 centiméterig változhat. Az is lényeges, hogy reklámozási céllal, vagy egyszerűen mindennapi használatra készültek-e. Az utóbbi kategóriában például a hazai gyártás az elmúlt néhány évben nagyon beszűkült. Évek óta csak az a bizonyos Korona gyufa kapható. Ehhez viszonyítva a második világháború utáni korszak választéka - egészen a kilencvenes évek elejéig - lenyűgözően gazdag volt. A címkéken látható ötletes grafikák tervezése ugyanis már-már a bélyegtervezéssel összemérhető színvonalon állt. Sok országban ma is gondot fordítanak a változatosságra. Százhetvenezer példányos szovjet és orosz címkegyűjteményemben, melyet Németh László gyűjtő barátomtól vásároltam, például a költők, írók arcképeitől kezdve a tudósok portréjáig, vagy a vasút fejlődésének ábrázolásig szinte mindent megtalálok. Európai szemmel nézve különösen gazdag grafikai és színvilágot képviselnek a kínai és a japán gyufacímkék. Az utóbbi időben a világ sok országát egy hírneves svéd gyufagyár, a Swedish Match látja el termékeivel, ami ugyan kiváló minőséget hozott, de a változatosságot ők sem tartják már fontosnak.

Bozóki Sándor már a kezdetektől fogva túllépett az egyszerű gyűjtőhajlam megnyilvánulásain. Amikor egy alkalommal gyerekkorában felfedezett egy gyufából összetákolt apró házat kiskunmajsai családi otthonuk egyik üveges szekrényében, azonnal kedvet érzett a gyufaszálakból történő építéshez. Olyan technikai eljárást fedezett fel, amivel ragasztás nélkül is jól illeszkednek egymáshoz a szálacskák. A gyufaházak építését azóta sem hagyta abba .Gyufakockákból építi fel a megálmodott miniatűr házakat és egyéb tárgyakat. Eközben matematikai és térlátó készségeit is jól hasznosítja. Sőt néhány esztendő óta olyan gyufaképeket alkot, amelyek elkészítésével előtte még senki sem próbálkozott. Az alaposan megtervezett geometriai alakzatokból például egy tigrisfej vagy éppen Einstein arcképe formálódik ki.

- Azt szeretném elérni, hogy kilépjek az eddig jól bevált kocka alapból felépíthető szerkezet világából, és megpróbálkozzam más építési módszerekkel, amelyek alapeleme esetleg újabb geometriai forma, például a hatszögrács lehet. Kísérletezem eközben türelemüvegek összeállításával is - tudatja még elképzeléseit, hozzátéve: - Munkáimat bemutatom a világhálón is. Eddig közel száz országból érkeztek látogatók, így akár a Föld másik részén is találok hasonló érdeklődésű hobbitársakat. Már nyolc kiállításon mutatkozhattam be alkotásaimmal. Tagja vagyok a Kiskunmajsai Kézműves Egyesületnek, ahol ugyanúgy megbecsülik munkámat, mint azokét, akik a hagyományos mesterségek képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását