2024. május 29. - Magdolna

SZDSZ - Vég vagy feltámadás?

Ma dönt az SZDSZ küldöttgyűlése arról, hogy a párt kilép-e a kormánykoalícióból. Várhatóan módosítják a párt alapszabályát is.
2008. április 27. vasárnap 09:49 - Hírextra
A reggel tíz órakor kezdődő, budaörsi rendezvényen a küldöttek arról szavaznak, hogy a szabad demokraták április 30-i hatállyal elhagyják-e az általuk és a Magyar Szocialista Párt által alkotott koalíciót.

Az előzetes várakozások szerint a kilépésről szóló döntést a küldöttek el fogják fogadni.
Egyúttal módosítják a párt alapszabályát is. Erre azért van szükség, mert bebizonyosodott, hogy a tavalyi tisztújításon szabálytalanságok és visszaélések történtek. A tervek szerint a jövőben ellenőrizhetőbbé teszik a küldöttválasztást, és megváltoztatják a küldöttállítás szabályait. Eddig ugyanis a különböző csoportoknak minden tíz tag után volt lehetőségük küldöttet állítani, ezentúl ezt a számot felemelik 15-re.

A kormánykoalícióból való várható kilépés előzménye: március végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, amit a liberális párt a reformok feladásaként, a két párt közötti együttműködés felmondásaként értékelt. Az SZDSZ parlamenti frakciója még aznap arra kérte a párt ügyvivő testületét (üt), döntsön arról, hogy a párt minisztereit és államtitkárait április 30-i hatállyal hívják vissza a kormányból. Az ügyvivő testület ezt a döntést egyhangúlag hozta meg.

Az üt április elsején azt javasolta a párt országos tanácsának (ot), hogy két rendkívüli küldöttgyűlést hívjon össze; az elsőn a koalíció sorsáról és a párt alapszabályának módosításáról, a másodikon a tisztújításról születne döntés. Az ot - amely szintén támogatta a koalícióból való kilépést - az első küldöttgyűlést április 27-re, a másodikat június 7-re hívta össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását